/VIDEO/ „Soarta” Partidului Șor: Magistrații CC amână pentru luni ședința privind examinarea constituționalității formațiunii

12 мая 2023, час 16:58

Curtea Constituțională s-a întrunit vineri, 12 mai, în ședință, pentru a continua examinarea sesizării Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Șor.

UPDATE Magistrații Curții Constituționale amână pentru ziua de luni, ora 10.00, ședința privind examinarea constituționalității PP „Șor”. Magistrații CC urmează să se expună referitor la analizarea unor noi probe înaintate de avocații PP „Șor”.

UPDATE Ședința a fost reluată.

UPDATE A fost anunțată pauză de 10 minute.

UPDATE „Sesizarea Guvernului cu privire la declararea declarării neconstituționalității Partidului „Șor” este neîntemeiată atât din punct de vedere al circumstanțelor de fapt, cât și din punct de vedere al cadrului juridic național și internațional, care garantează dreptul la libera asociere.

Sesizarea va afecta grav limitele stabilite de Articolul 41 din Constituția R. Moldova și Articolul 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Nu Partidul Politic „Șor”, dar anume autorul sesizării prin solicitarea sa afectează dreptul fundamental la asociere, a declarat avocatul Partidului Politic „Șor”, Vadim Bănaru.

UPDATE Au loc luări de cuvânt ale avocaților Partidului Politic „Șor”.

UPDATE Deputata Reghina Apostolova își prezintă poziția față de examinarea sesizării Guvernului Republicii Moldova privind examinarea constituționalității Partidului Șor.

UPDATE Deputatul PP „Șor” Vadim Fotescu își prezintă poziția față de examinarea sesizării Guvernului Republicii Moldova privind examinarea constituționalității Partidului Șor.

UPDATE Ședința Curții Constituționale continuă.

UPDATE Magistrații Curții Constituționale au anunțat pauză timp de o oră.

UPDATE Deputatul PP „Șor” Denis Ulanov își prezintă poziția față de examinarea sesizării Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Șor.

UPDATE Ședința a fost reluată.

UPDATE Deputatul PP „Șor” Denis Ulanov a început să-și prezinte poziția față de examinarea sesizării în limba rusă. Avocații Guvernului au solicitat să fie asigurată traducerea în limba română. În context, președintele Curții, Nicolae Roșca, a anunțat pauză de 10 minute.

UPDATE Magistrații CC au oferit cuvântul reprezentantului PP „Șor”, Marina Tauber, pentru aducerea la cunoștință a poziției partidului.

UPDATE Magistrații CC au respins cererea avocaților Partidului Politic „Șor” prin care au solicitat sistarea procesului de verificare a sesizării Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Șor.

UPDATE Între timp, în fața Curții Constituționale are loc un protest în susținerea Partidului Politic „Șor”. Participanții poartă în mâini mai multe pancarte cu diverse inscripții și critici aduse la adresa Curții Constituționale și a guvernării PAS.

UPDATE Curtea s-a retras în deliberări pentru a examina cererea avocaților Partidului Politic „Șor”.

UPDATE Avocații Guvernului solicită respingerea demersului.

UPDATE La ședință este prezentă și deputata Partidului Șor, Marina Tauber, care se află în arest la domiciliu. Decizia a fost luată la 11 mai, de Curtea de Apel Chișinău, care a respins recursurile depuse de procuror și avocați. Astfel, Curtea a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 2 mai, prin care a fost înlocuită măsura preventivă - liberarea provizorie sub control judiciar, în arest la domiciliu. Tauber a fost reținută luni, 1 mai, pe Aeroportul de la Chișinău, în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. 

UPDATE Avocații Partidului Politic „Șor” solicită sistarea procesului de examinare a sesizării Guvernului Republicii Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Șor. În acest sens, a fost înaintat un demers.

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 9 noiembrie, proiectul hotărârii de Guvern prin care propune Ministerul Justiției verificarea constituționalității Partidului Șor.

Potrivit ministrului de atunci al Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova.

„La toate scrutinele la care a participat, Partidul Șor a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală. Mai mult, acțiunile de finanțare ilegală capătă proporții tot mai mari față de ceea ce a fost în trecut, partidul fiind investigat chiar și în prezent în cadrul unor cauze penale privind finanțarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat, dar și pentru sprijinul larg de care a beneficiat și beneficiază acest partid din partea serviciilor secrete ale Federației Ruse”, a menționat fost ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul Șor pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Министр обороны о военном городке в Бэчой: "Нам нужна база за пределами города"
Министр обороны о военном городке в Бэчой: "Нам нужна база за пределами города"
Ночи холодают. Прогноз погоды на сегодня, 30 ноября
Ночи холодают. Прогноз погоды на сегодня, 30 ноября
Молдавские учителя потребовали повышения зарплат, защиты от агрессивного поведения и достойных условий труда
Молдавские учителя потребовали повышения зарплат, защиты от агрессивного поведения и достойных условий труда
Обыски в Бельцах по делу о коррупции при выдаче водительских прав: задержаны шесть человек
Обыски в Бельцах по делу о коррупции при выдаче водительских прав: задержаны шесть человек
/ВИДЕО/ Директор Службы 112 отправлен в отставку
/ВИДЕО/ Директор Службы 112 отправлен в отставку

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Главный прокурор Евросоюза:  "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
Главный прокурор Евросоюза: "Молдова получит значительные средства из бюджета ЕС. Важно гармонизировать законодательство"
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
/ВИДЕО/ В ГУР Украины подтвердили отравление жены главы ведомства Кирилла Буданова
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram