Dacă mulți dintre noi au și uitat de sărbătorile de început de an, în unele sate din Moldova, ziua de astăzi este cea mai colorată și plină de emoții. E vorba despre localitățile unde sărbătorile se țin pe stil vechi și care marchează azi ajunul Sfântului Vasile. Astfel, în zonele din centrul Moldovei s-au strâns cete de urători, care au pornit din casă-în casă, la nord vedeta tradițiilor este Malanca, iar la sud, cel mai așteptat personaj este capra.
În Ajun de An Nou pe rit vechi, cete de malancari din satul Goleni, raionul Edineț au pornit cu uratul pe la casele gospodarilor, cu urări de bine și sănătate. Alaiul de urători a îmbrăcat un flăcău în haine femeiești, numită Malanca, şi a pornit prin sat.
„- Bună ziua! Primiți malanca?
- Sigur. Intrați!”.
Au pornit cu Malanca și o ceată de tineri din satul Lipnic, raionul Ocnița, obicei străvechi păstrat în localitate.
Malanca este denumirea slavă dată cetelor care merg cu uratul în ajunul Anului Nou pe stil Vechi şi este un obicei străvechi, practicat în unele zone din Moldova de Nord şi Bucovina. Tradiția spune că, în gospodăriile unde intră Malanca, casele sunt curățate de duhurile rele şi vor avea belșug tot anul. Și dacă la nord s-a mers cu Malanca, cei din sudul țării și-au amintit de un alt obicei vechi, de a merge cu capra. În satul Crihana Veche din raionul Cahul, tradiția este păstrată din moși-strămoși. Acompaniate tobe şi tradiționalul buhai, mai multe „capre” sau încins la joc pe ulițele satului.
Pe alocuri, au și blocat traseul, iar pentru a trece de alai, șoferii trebuia să achite o taxă simbolică.
Tradiția spune că dacă în noaptea de Sfântul Vasile va ninge, anul va fi îmbelșugat. Potrivit datelor statistice, în țara noastră, aproximativ 60 de mii de bărbați poartă prenumele Vasile, iar în rândul femeilor este popular numele Vasilisa, pe care îl poartă peste patru mii de femei.