/ВИДЕО/ Război în Ucraina, ziua 383: Război hibrid în Moldova, erou post-mortem și câmpul morții. Papa: „Este Al Treilea Război Mondial”

13 марта 2023, час 18:11

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă și în ziua cu numărul 383 de la invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin. Republica Moldova nu se confruntă cu un "pericol militar iminent", ci cu un "război hibrid" dus de Moscova pentru a "răsturna puterea" proeuropeană de la Chișinău, a declarat luni ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu acordat agenției de presă France Presse. Președintele Vladimir Zelenski i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei ofițerului militar Oleksandr Mațievski, născut la Chișinău, care a fost împușcat de ocupanții ruși după ce a spus „Glorie Ucrainei”. Liderul de la Kiev i-a mulțumit „pentru curajul său și pentru încrederea în Ucraina”. Bahmut și zonele înconjurătoare continuă să fie teatrul unor lupte intense, unde detașamentele de asalt Wagner declară că se apropie încet către centrul localității, dar forțele ucrainene susțin că au reușit să formeze un sistem defensiv solid.

Generalul francez Michel Yakovleff spune că războiul din Ucraina este declanșatorul unor evenimente istorice și consideră că în viitorul apropiat Rusia se va dezintegra. Totodată, Papa Francisc consideră că al Treilea Război Mondial este deja în plină desfășurare, a început pe bucățele, dar acum toate marile puteri sunt prinse în el, iar câmpul de luptă este Ucraina Forțele ucrainene au respins 102 atacuri în ultima zi, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei, informează luni The Guardian. Kremlinul susține că obiectivele pe care le-a trasat înainte de invadarea Ucrainei mai pot fi atinse acum doar prin mijloace militare, relatează TASS.

UPDATE Republica Moldova nu se confruntă cu un "pericol militar iminent", ci cu un "război hibrid" dus de Moscova pentru a "răsturna puterea" proeuropeană de la Chișinău, a declarat luni ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu acordat agenției de presă France Presse, informează Agerpres. El a menţionat "dezinformarea, tensiunile în societate generate de Rusia", "un ansamblu de provocări" destinate să semene haos şi să "schimbe ordinea politică" în republică.

UPDATE Oligarhul fugar Ilan Şor, fondatorul partidului de opoziție (prorus) care îi poartă numele, a susținut luni că Rusia nu are nicio legătură cu protestele antiguvernamentale care zdruncină Republica Moldova de mai multe luni și anunță că oamenii vor continua să iasă în stradă pentru a cere compensarea creșterii prețurilor la gaze şi electricitate, transmite agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Fostul spion KGB Serghei Jirnov a avertizat că Rusia reprezintă o ameninţare reală la adresa Republicii Moldova.”Să știți că, atunci când Moscova sau Transnistria vorbesc despre potențiale provocări, fiți siguri că ei le pregătesc, deja este un lucru cunoscut cum se petrec aceste manipulări, se pun în gura lui Peskov (purtătorul de cuvânt al președintelui rus - n.red) sau a Zaharovei (purtătorul de cuvânt al MAE rus - n.red). Dacă ei vorbesc despre provocări, își pun planurile pe seama adversarului și le-au anunțat public înseamnă că ei le-au și pregătit”, a spus Jirnov, într-un interviu în exclusivitate pentru TVR Moldova. 

UPDATE Rusia nu se opune prelungirii acordului cu cereale de la Marea Neagră, dar doar pentru o perioadă de 60 de zile, a declarat luni adjunctul ministrului de externe al Rusiei, citat de agenția de presă RIA Novosti, la finalul unei zile de discuții între Rusia și reprezentanții din Națiunilor Unite la Geneva, relatează Reuters.

UPDATE Curtea Penală Internațională intenționează să deschidă două dosare pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina și va cere mandate de arestare pe numele mai multor persoane. Sunt primele acuzații internaționale formulate împotriva Rusiei de la începutul conflictului și vin după luni de muncă din partea echipelor speciale de anchetatori, scrie The New York Times. Ei susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești și că Kremlinul a atacat deliberat infrastructura civilă, notează AlephNews.

UPDATE Primarul orașului Melitopol din sudul Ucrainei, ocupat de Moscova, a declarat că gruparea de mercenari Wagner a încercat fără succes să recruteze persoane din rândul populației orașului, în ciuda intensificării eforturilor, relatează CNN, citat de G4media. Ivan Fedorov, care nu se află el însuși în oraș, a declarat pentru televiziunea ucraineană că, la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile de ocupație au început să folosească rețelele de socializare pentru a încerca să recruteze locuitori pentru Wagner. „Bineînțeles, nimeni nu este de acord”, a declarat Fedorov.

UPDATE De la începutul anului, sistemele de apărare aeriană au fost instalate simultan în mai multe districte ale Moscovei. Ministerul Apărării a ordonat defrișarea a sute de hectare de pădure pentru a face loc sistemelor de rachete, scrie The Insider.

UPDATE Forțele rusești au tras două rachete asupra unei școli din Avdiivka, în estul regiunii Donețk, a anunțat Andrii Ermak, șeful biroului președintelui ucrainean, relatează Andrii Ermak, relatează Sky News. Ermak a declarat că un rezident local a murit în urma atacului, dar nu au fost furnizate alte detalii, potrivit G4media.

UPDATE Oficiali ruşi şi din cadrul Naţiunilor Unite poartă negocieri luni, la Geneva, pe tema prelungirii Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, care va expira pe 18 martie dacă nu se ajunge la o soluţie pentru a fi prelungit, informează cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax.

UPDATE Liderul chinez Xi Jinping intenționează să poarte discuții cu președintele Volodimir Zelenski pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, relatează Wall Street Journal. WSJ a scris că apelul video va avea loc probabil după vizita planificată a lui Xi la Moscova săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Xi Jinping ia în considerare, de asemenea, vizitarea altor țări europene după călătoria sa raportată în Rusia, afirmă ziarul, potrivit AlephNews.

UPDATE O vizită a președintelui rus Vladimir Putin la summitul G20 din India din acest an nu „poate fi exclusă”, a declarat luni Kremlinul, potrivit Sky News. Liderul rus nu a călătorit încă dincolo de granițele fostei Uniuni Sovietice de când și-a trimis forțele armate în Ucraina, în februarie anul trecut. Cu toate acestea, nu a fost exclusă o eventuală participare a sa la summitul din New Delhi din luna septembrie a acestui an. Întrebat dacă Putin ar putea participa la summit, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „Nu poate fi exclusă. Rusia continuă să participe pe deplin în cadrul G20” „Intenționează să continue să facă acest lucru. Dar nu s-a luat încă nicio decizie”, a adăugat Peskov, potrivit G4media.

UPDATE Efectivul în termen și pe contract al Armatei Naționale a Republicii Moldova va executa trageri de instrucție la poligoanele militare din nordul și centrul țării, în perioada 13-17 martie. „Militarii vor executa trageri din armamentul de infanterie, conform Planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023. În acest context, informăm populația cu privire la mișcarea unităților de tehnică militară pe drumurile naționale. Rugăm cetățenii să nu distribuie în spațiul online imagini foto sau video cu vehiculele din dotarea Armatei Naționale pentru a preveni apariția știrilor”, se arată în mesajul postat de Ministerul Apărării de la Chișinău.

UPDATE Un deputat rus a introdus luni un proiect de lege care vizează creșterea vârstei de recrutare pentru serviciul militar obligatoriu. Inițiativa survine după o declarație în acest sens a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu. Proiectul de lege propune creșterea vârstei de recrutare la 21-30 de ani de la 18-27 în prezent. În cazul în care va fi adoptat și promulgat - ceea ce reprezintă o formalitate -, textul ar urma să fie aplicat din 2026. La finalul lui decembrie 2022, Serghei Şoigu a declarat că este „necesară” mărirea efectivelor armatei Rusiei la 1,5 milioane de soldați şi creșterea limitei de vârstă pentru efectuarea serviciului militar, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Liderul cecen pro-Kremlin, Ramzan Kadîrov, a reiterat că luptătorii ceceni din Ucraina vor ajuta Moscova „să lupte până la un final victorios”, relatează CNN. În timpul unei vizite la Kremlin, luni, Kadîrov i-a raportat lui Putin că „noi, în republică (Cecenia), ne descurcăm foarte bine, datorită dumneavoastră”, notează G4media. Jurnalistul BBC Francis Scarr, care monitorizează presa rusă, a remarcat că atunci când Kadîrov începe să citească de pe notiţele pregătite, pare că întâmpină dificultăți în ceea ce privește pronunția rusă, iar dimensiunea scrisului de pe hârtii este considerabilă.

UPDATE „Pentru noi, prioritatea absolută continuă să fie și va rămâne întotdeauna atingerea obiectivelor stabilite. Acum acestea pot fi atinse doar prin mijloace militare”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit genției de presă de stat ruse TASS, relatează Realitatea. El a afirmat, de asemenea, că Kremlinul nu vede încă premisele pentru „tranziția situației din Ucraina către un curs pașnic”.

UPDATE Soldații care luptă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei trăiesc o adevărată dramă: au coșmaruri, căderi psihice, sunt stresați, suferă de insomnii și cei mai mulți se simt vinovați că trăiesc. Soldații ucraineni aflați pe front se pare că nu caută îngrijire pentru sănătatea lor mintală, relatează The Washington Post. Asta pentru că în Ucraina acest subiect este tabu. În ciuda tuturor problemelor, trupele ucrainene nu părăsesc liniile de front, unde numărul victimelor este în creștere și unde întăririle rusești nu încetează să vină.

UPDATE Forțele ucrainene se pregătesc intens pentru contraofensiva de primăvară și acesta a fost și unul dintre obiectivele instruirii de sâmbătă la frontiera cu Belarus. Simulările au privit atât mediul real de luptă - exersând tactici de eliberare a clădirilor, depășire de obstacole și luarea cu asalt a pozițiilor inamice - cât și antrenamente mintale pentru rezistența la un câmp de luptă dur, cu camarazi grav răniți sau sfârtecați pe câmpul de luptă. „Efectuăm imitații fidele ale acțiunilor pe câmpul de luptă, unde se produc explozii, se trage, soldații sunt răniți sau sunt trupuri sfârtecate, mult sânge, mult fum. Trebuie să-l facem să arate pe cât posibil ca o luptă reală”, a spus șeful forțelor de sprijin Maksim Volivețki, potrivit Adevărul.

UPDATE Rusia a trimis încă două nave purtătoare de rachete și un submarin în Marea Neagră. Cele trei nave au, în total, până la 20 de rachete, afirmă Comandamentul Operațional Pivden (Sud), citat de cotidianului ucrainean Pravda. Anterior, Rusia a desfășurat în Marea Neagră două nave purtătoare de rachete înarmate cu 16 rachete de croazieră Kalibr. Comandamentul operațional a raportat, de asemenea, că avioanele tactice rusești au fost deosebit de active pe frontul de est și deasupra apelor Mării Azov. Dronele rusești de recunoaștere ar putea fi, de asemenea, desfășurate în zonă. Comandamentul operațional Pivden (Sud) a avertizat că există o amenințare ridicată de atac cu rachete rusești, notează G4media.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin caută ţapi ispăşitori pentru eşecurile Rusiei în conflictul din Ucraina: scrie Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în actualizarea sa zilnică. Potrivit analiştilor de la centrul de cercetare din SUA, Putin foloseşte pierderile grele ale Grupului Wagner, precum şi rapoartele despre moralul scăzut al trupelor şi crimele de război pentru a distrage atenţia publicului de la probleme reale. „În timp ce (Evgheni) Prigojin (fondatorul Grupului Wagner) a văzut la Bahmut o oportunitate de a câştiga influenţă asupra Kremlinului şi asupra Ministerului rus al Apărării pentru a-şi atinge obiectivele comerciale şi politice, Putin a folosit Grupul Wagner pentru a-şi proteja regimul de consecințele dezastruoase ale mobilizării”, adaugă analiştii, potrivit Mediafax.

UPDATE Parlamentul European se reunește, de luni până joi, în sesiune plenară, la Strasbourg. Eurodeputații urmează să dezbată situația din Republica Moldova și să discute despre provocările pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze în această perioadă. Totodată, o rezoluție în acest sens va fi supusă la vot într-o sesiune plenară viitoare.

UPDATE Aproape 160.000 de soldați ruşi au fost uciși din 24 februarie anul trecut, adică de la începutul războiului lansat de Rusia în Ucraina, apreciază Forţele Armate de la Kiev în ultimul lor buletin, vorbind despre 159.800 de soldați ruşi uciși, 710 doar în ultimele 24 de ore, potrivit Mediafax.

UPDATE Șeful serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a fost întrebat în cadrul unui interviu pentru HotNews.ro dacă are date despre agenți proruși care ar putea agita lucrurile în comunitățile etnice românești din zona Cernăuți, Moldova sau Transnistria. „În zona Cernăuți nu avem nimic în acest sens, trebuie să spun asta ferm. Apoi este un fapt confirmat că Rusia are încercări de a-și menține influența în alte zone inclusiv în România și Moldova. Este un fapt care nu poate fi contestat. Cât de reușite sunt aceste încercări putem vedea cu toții că nu sunt reușite. Dar, da, aceste încercări există”, a declarat oficialul.

UPDATE Sirena care indică o alarmă de raid aerian a sunat recent la Kiev. Potrivit hărţilor interactive, alerta a fost declanșată pentru mai multe regiuni din nordul ţării, notează Mediafax. Avertismentul a fost anulat ulterior, fără a fi raportate eventuale lansări.

UPDATE Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Kremlinului, a lăsat să se înțeleagă că în interiorul Kremlinului există neînțelegeri, afirmând că nici măcar liderii de la Moscova nu se pot pune de acord cum să prezinte războiul Rusiei din Ucraina, relatează Business Insider, potrivit HotNews.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că administrația prezidențială „studiază diverse opțiuni” de încorporare a regiunilor ucrainene în ierarhia administrativă regională a Rusiei, scrie publicația independentă rusă The Moscow Times. Kremlinul menține controlul direct asupra celor patru regiuni ucrainene pe care le revendică, în condițiile în care în zonă există lupte continue iar granițele nu sunt clar stabilite, a relatat luni cotidianul rus Kommersant, citând surse din administrația prezidențială. Asta înseamnă, potrivit cotidianului economic rus, citat de The Moscow Times, că regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson nu sunt incluse în niciunul dintre cele opt districte federale ale Rusiei și nu au propriul lor emisar prezidențial, potrivit Libertatea.

UPDATE Fostul președinte al Conferinței de Securitate de la Munchen în perioada 2008-2022, Wolfgang Ischinger, propune crearea unui grup internaţional care să stabilească condițiile cadru pentru negocierile de pace între Rusia şi Ucraina, atunci când Kievul va fi dispus să ducă tratative, informează Agerpres.

UPDATE Șeful serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a spus că nu știe dacă Vladimir Putin mai este în viață, existând informații că la ultimele evenimente au fost folosite sosii. „Nu are nicio influență asupra războiului (boala lui Putin n.r.). Mai ales că există și întrebarea dacă acel Putin pe care noi îl cunoaștem mai este în viață. Noi avem informații, confirmate, că la ultimele evenimente la care ar fi participat Putin, în realitate, ar fi fost niște persoane care l-au înlocuit”, a reiterat Kirilo Budanov pentru HotNews.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, intenționează să meargă în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, probabil chiar de săptămâna viitoare, potrivit unor persoane apropiate acestei chestiuni - ceea ce ar fi mai curând decât se anticipase, potrivit Reuters.

UPDATE Statele Unite și Ucraina au afișat o unitate strânsă de când administrația președintelui Joe Biden a promis sprijin „atât timp cât va fi nevoie” pentru a rezista invaziei implacabile a Moscovei. Dar, după mai bine de un an de război, există diferențe tot mai mari în culise între Washington și Kiev în ceea ce privește obiectivele războiului, iar potențiale puncte de tensiune se profilează cu privire la cum și când se va încheia conflictul, scrie Politico, citat de G4media.

UPDATE Rusia scoate la bătaie cel mai puternic tanc de luptă pe frontul din Ucraina. Un astfel de exemplar a fost prezentat de presa rusă în Luhansk, iar alte tancuri de acest tip urmează să ajungă pe frontul din Donbas. Vehiculul este blindat și rezistă la obuze puternice. Mai mult, deține echipemente de bruiaj care pot respinge proiectile direcționate. Cu o greutate de 46 de tone și cu o autonomie de 550 de kilometri, tancul T-90 se deplasează cu maximum 70 de kilometri pe oră. Trei militari sunt mai mult decât suficienți: un comandant, un pușcaș și cel care conduce. Muniția și încărcătoarele automate ale tancului T-90 sunt depozitate în mijlocul turelei, ceea ce îl face foarte vulnerabil la atacurile directe venite de sus, cum ar fi cele din drone. notează Realitatea.

UPDATE Unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că se îndoieşte că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer de un grup pro-ucrainean, precizând că Moscova nu ştie cine este în spatele atacului, relatează Reuters. 

UPDATE În comunitatea Kutsurub din regiunea Mikolaiv, două persoane au fost ucise şi trei au fost rănite, inclusiv un băiat de 7 ani, în urma bombardamentelor efectuate de forţele ruse în această dimineaţă, scrie Ukrinform, citând o comunicare prin Telegram a şefului administraţiei militare regionale Mikolaiv, potrivit Mediafax.

UPDATE Războiul declanșat de președintele rus acum mai bine de un an în Ucraina nu a dus la atingerea obiectivelor inițiale ale Moscovei, iar eșecul armatei roșii este unul evident. Fostul ambasador al SUA în Rusia, John Sullivan a declarat că Vladimir Putin are o teamă majoră în prezent, fiind preocupat de propria sa siguranță.Diplomatul american a susținut la televiziunea CNN că stilul de viață al președintelui rus este afectat în mod vizibil de războiul din Ucraina, el neputându-se deplasa după bunul său lac la reședința de lux din afara Moscovei și nici la palatul din stațiunea Soci, de la Marea Neagră, potrivit Newsweek. 

UPDATE Situația din jurul Bahmut rămâne dificilă, dar forțele ucrainene resping toate încercările rusești de a captura orașul, a declarat luni comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, transmite Reuters. Forțele ruse nu au făcut în acest weekend niciun progres confirmat în interiorul orașului Bahmut, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului. În timp ce țin piept armatei Kremlinului, ucrainenii pregătesc o contraofensivă de amploare, a anunțat și comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sirsky.

UPDATE O stradă din Chișinău ar putea purta numele lui Alexandr Mațievskii, soldatul originar din Republica Moldova, ucis de soldați ruși după ce a rostit „Glorie Ucrainei”. Consilierul municipal neafiliat Victor Bunescu va propune la următoarea ședință a Consiliului Municipal Chișinău ca o stradă să fie redenumită, în memoria eroului. „Sper foarte mult să fiu susținut de cât mai mulți colegi! Alexandr a apărat voluntar nu doar Ucraina, dar și Moldova și orașul și care s-a născut, Chișinău!”, a scris Bunescu într-o postare pe Facebook.

UPDATE Șeful serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a fost întrebat în cadrul unui interviu pentru HotNews.ro care sunt principalele vulnerabilități ale Republicii Moldova în prezent. „Este o întrebare amplă care nu are un răspuns simplu. Cu ajutorul unor elemente pro-ruse se încearcă destabilizarea situației din Moldova. Aceste încercări au fost în trecut și au loc și acum, în prezent. Dar dacă ar fi să ne întoarcem la întrebarea precedentă, referitoare la efectul acestor acțiuni, vedem că acestea nu prea au efect”, a declarat Budanov.

UPDATE Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private rusești Wagner, a recunoscut că forțele ucrainene luptă cu înverșunare „pentru fiecare metru” la Bahmut, orașul din regiunea Donețk, unde se dau unele dintre cele mai grele bătălii ale războiului, în acest moment, relatează CNN. „Situația din Bahmut este foarte dificilă, inamicul luptă pentru fiecare metru. Cu cât ne apropiem mai mult de centrul orașului, cu atât luptele sunt mai grele, cu atât mai multă artilerie lucrează împotriva noastră și mai multe tancuri. Ucrainenii aruncă rezerve nesfârșite”, a declarat Prigojin într-un mesaj publicat duminică, pe Telegram, potrivit Libertatea.

UPDATE Într-un interviu video acordat echipei HotNews.ro aflate la Kiev, șeful serviciului de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a explicat cum colaborează cu serviciile secrete din țările NATO, inclusiv cu cele românești, ce fel de informații primește de la aliați, de ce crede că Rusia nu va folosi arma nucleară și pe ce se bazează când spune că Putin este bolnav de cancer.

UPDATE Într-un raport citat de Institutul pentru Studiul Războiului, un blogger militar rus afirmă că nicio unitate Spețnaz nu este la capacitate maximă și că unii comandanți au fugit din unitățile lor, deși au primit salarii generoase în ultimul deceniu, transmite The Guardian. ISW a precizat că nu a putut confirma independent aceste rapoarte și a adăugat că „pare puțin probabil ca majoritatea comandanților să fi fugit din aceste unități de elită”. Spețnaz, unitățile de elită ale Forțelor Armate ale Federației Ruse sunt controlate, în cea mai mare parte, de serviciul de informații militare GRU (Spețnaz GRU) din cadrul Statului Major General, potrivit G4media.

UPDATE Conflictul dintre Ministerul rus al Apărării și finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a ajuns probabil la apogeu, în condițiile în care mii de mercenari au murit luptând în Bahmut. Potrivit analizei Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Ministerul rus al Apărării (MoD) „are în prezent ca prioritate eliminarea Wagner de pe câmpurile de luptă din Bahmut”, scrie The Guardian.

UPDATE În cursul unei convorbiri telefonice cu generalul Mark A. Milley, comandantul Statului Major Interarme de la Pentagon, șeful forțelor armate ale Ucrainei a reiterat apelul Kievului cu privire la întărirea apărării spațiului aerian al țării sale după ce Rusia a lansat un baraj mortal cu rachete supersonice. „Am subliniat problema armamentului de care Ucraina are nevoie în apărarea sa, respectiv, muniție și echipamente”, a declarat generalul ucrainean Valeri Zalujni, după cum reiese din transcrierea convorbirii din ucraineană. Conflictul, care durează de un an de zile, pune la grea încercare capacitatea Occidentului de a face față necesităților Kievului în materie de armament. În ultimele zile, pe frontul din Bahmut, militarii ruși au preluat aproape total controlul în estul orașului asediat, în vreme ce forțele ucrainene își păstrează terenul din vest, după cum afirmă oficiali din sectorul britanic al apărării, relatează The Washington Post preluat de Rador.

UPDATE Patru noi rachete au fost doborâte de apărarea rusă în zona orașului Belgorod. Deși guvernatorul regiunii nu a spus nimic despre originea rachetelor, acesta dă vina pe ucraineni. În acest moment se știe că o persoană a fost rănită", a declarat Viaceslav Gladkov, pe aplicația de mesagerie Telegram. „Există, de asemenea, pagube provocate de resturi de rachete la două clădiri rezidențiale”, a adăugat el. Oficialul rus nu a spus cine crede că a tras rachetele, dar în trecut a acuzat forțele ucrainene de cealaltă parte a graniţei de atacuri similare. Belgorodul se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov şi a fost în mod repetat sub tiruri de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în urmă cu un an. Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei şi de pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina, notează Realitatea.

UPDATE Franța atacă poziția Rusiei ca al doilea mare exportator de arme din lume, după SUA, în timp ce cota de piață globală a Marii Britanii a scăzut, potrivit unei analize a Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, citată de The Guardian. Ucraina a devenit al treilea cel mai mare importator de arme în 2022. Potrivit analizei, Ucraina a fost al 14-lea cel mai mare importator în perioada 2018-2022, printre primii cinci la acel moment numărându-se India, Arabia Saudită, Qatar, Australia și China.

UPDATE Papa Francisc consideră că al Treilea Război Mondial este deja în plină desfăşurare, a început pe bucăţele, dar acum toate marile puteri sunt prinse în el, iar câmpul de luptă este Ucraina, care a devenit o piaţă de armament şi un loc de manifestare a intereselor imperiale de pretutindeni. Suveranul Pontif a făcut aceste consideraţii într-un interviu difuzat duminică de televiziunea publică elveţiană de limbă italiană, cu ocazia a 10 ani de pontificat.„Pentru mine, războiul este o crimă, este greşit. Gândiţi-vă că în puţin peste o sută de ani, au fost trei războaie mondiale: '14-'18, '39-'45 şi acesta, care este un război mondial. A început pe bucăţele şi acum nimeni nu poate spune că nu este mondial. Pentru că marile puteri sunt toate implicate. Iar câmpul de luptă este Ucraina. Toată lumea se luptă acolo", a declarat Papa Francisc în interviul pentru RSI.Papa Francisc spune că războiul este şi un câmp de testare a armelor noi, de care profită industria de armament, notează Ziare.com.

UPDATE Premierul georgian, Irakli Garibaşvili, i-a cerut duminică preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să nu intervină în situaţia politică din Georgia, după ce un val de proteste a zguduit ţara săptămâna trecută, relatează Reuters.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău confirmă că soldatul împușcat de ocupanții ruși, după ce a rostit „Glorie Ucrainei”, este cetățean moldovean. MAEIE menționează într-un comunicat de presă că condamnă cu vehemență uciderea acestuia.

UPDATE Ucraineanca Lesia Tsurenko (95 WTA), recunoscută pentru forța cu care a acuzat războiul declanșat în țara sa de Rusia, s-a retras de la Indian Wells cu puțin timp înaintea partidei cu Arina Sabalenka din Belarus (2 WTA).Tsurenko i-a anunțat pe organizatori că nu mai poate să intre pe teren pentru meciul cu Sabalenka din turul al treilea, invocând motive personale, care ar putea însă avea legătură cu naționalitatea adversarei sale din Belarus.Statisticienii au remarcat faptul că Tsurenko s-a retras sau a abandonat la 8 din ultimele 15 turnee disputate, un lucru de neînțeles pentru o jucătoare care nu pare să aibă probleme fizice evidente, notează Ziare.com.

UPDATE Organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW) s-a declarat îngrijorată de consecinţele războiului asupra orfanilor şi copiilor ucraineni daţi în plasament, făcând apel la Kiev să-şi reformeze "urgent" sistemul de ocrotire a acestor copii, relatează AFP.

UPDATE Varşovia se lansează în cea mai mare campanie de reînarmare din ultimii 50 de ani, ca răspuns la amenințarea tot mai mare pe care o reprezintă Rusia pentru Europa, se arată într-un material publicat de The Telegraph.

UPDATE Vlad Beliavski, un pacifist declarat și autor al unei cărți de psihologie (The Pyramid Mind), înrolat în armata ucraineană pentru a lupta împotriva Rusiei a vorbit pentru The Guardian despre cum se împacă viziunea sa pacifistă cu lupta de pe front, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a decorat drept „Erou al Ucrainei” pe Oleksandr Mațievski, curajosul soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”. Oleksandr Mațievski s-a născut la Chișinău și avea 42 de ani, notează Știripesurse.

UPDATE Săptămâna trecută, în Ucraina a început cea de a doua campanie de însămânţări de la invazia la scară largă, întreprinsă de Rusia. „Au fost însămânţate primele 16 mii de hectare cu cereale şi leguminoase. De asemenea, săptămâna aceasta Ucraina şi Polonia au simplificat trecerea frontierei cu producţie agricolă”, a postat pe Facebook premierul ucrainean, Denys Şmîgal. Potrivit şefului guvernului, Kievul lucrează în vederea continuării iniţiativei de cereale şi folosirii în acest scop a porturilor de la Dunăre, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Zeci de mii de oameni au protestat violent în Cehia, furioşi că guvernul ajută financiar Ucraina. Cehii spun că autorităţile întreţin astfel un război al unor străini, care adânceşte criza economică de la ei din ţară. Rata inflaţiei din Cehia a atins un nou record istoric, aproape 17%, notează Money.

UPDATE Astăzi, armata ucraineană este cea mai bună din Europa, susține generalului francez, Michel Yakovleff, fost comandant adjunct al forțelor NATO în Europa. „Războiul cu Ucraina este un aperitiv, va urma meniul principal - prăbușirea Rusiei" consideră generalul. Potrivit lui Yakovleff, Rusia s-a transformat într-o țară de lumea a treia și este acum pe calea dezindustrializării pentru a se transforma într-o țară de lumea a patra care trăiește din extracție și vânzare de materii prime. Și în ceea ce privește politica internă, Federația Rusă este în prezent similară cu Libanul din 1973: țara are de fapt trei armate - Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și FSB și companii militare private, armatele oligarhilor și ale lui Kadîrov. Acest lucru va duce inevitabil la evenimente sângeroase în interiorul Rusiei.

UPDATE Grupul petrolier saudit Aramco a raportat duminică o creştere de 46% a profitului net în 2022, comparativ cu 2021, graţie creşterii cotaţiilor petrolului ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce a impulsionat economia celui mai mare exportator mondial de ţiţei, potrivit HotNews.

UPDATE Folosirea rachetelor hipersonice "Kinjal" de către Rusia în Ucraina a arătat că SUA și aliații săi nu deţin arme analoage, că sunt greu de interceptat cu sistemele moderne de apărare antirachetă și pot fi echipate cu focoase convenționale și nucleare, se afirmă într-un articol publicat în The Washington Post preluat de Rador. Potrivit autorilor acestuia, utilizarea rachetelor "Kinjal" în Ucraina "subliniază vulnerabilitatea Occidentului" și "a reînnoit temerile cu privire la arsenalul avansat" al Rusiei, care "deține arme cu capacitate nucleară greu de interceptat, pe care SUA și aliații nu le au încă".

UPDATE O imagine devenită virală pe Twitter arată zeci de soldați ruși uciși pe un teren viran, în bătălia pentru Bahmut.”Când zăpada se va topi, mii de soldați ruși vor deveni pur și simplu puncte roșii statistice pe teritoriul ucrainean. Câte morți mai sunt necesare pentru a opri regele nebun al Kremlinului?”, susțin reprezentanții Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Forțele ruse au pierdut peste 1.100 de soldaţi în mai puțin de o săptămână de lupte în apropierea orașului Bahmut, din estul Ucrainei, punctul central al luptelor din estul Ucrainei, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski. „În mai puțin de o săptămână, începând cu 6 martie, am reușit să lichidăm peste 1.100 de soldați inamici numai în sectorul Bahmut, pierderi ireversibile ale Rusiei, chiar acolo, lângă Bahmut”, a spus Zelenski. Potrivit preşedintelui ucrainean, 1.500 de soldați au fost răniți suficient de grav pentru nu mai putea participa la operaţiuni ulterioare. Zeci de echipamente militare inamice au fost distruse, precum și peste 10 depozite de muniții rusești. Reuters nu a putut verifica independent afirmaţiile preşedintelui, notează Rador.

Război în Ucraina, ziua 382: Plan privind Moldova și vizita lui Putin în Ucraina. Zelenski: „Rusia e sinonim cu teroarea”
Război în Ucraina, ziua 381: Tranșee lângă Moldova și iad la Bahmut. UE: „Vom face ca Rusia să plătească pentru atrocități”
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
США ввели санкции против семи граждан РФ. Их подозревают в попытке дестабилизации ситуации в Молдове
США ввели санкции против семи граждан РФ. Их подозревают в попытке дестабилизации ситуации в Молдове
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

  • Польша (1 553 707),
  • Германия (1 021 667),
  • Чехия (476 025),
  • Италия (173 231),
  • Испания (164 705),
  • Великобритания (152 200),
  • Болгария (148 451),
  • Франция (118 994),
  • Румыния (106 786),
  • Словакия (105 205),
  • Республика Молдова (102 103).
  •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram