social

/VIDEO/ Patimile unui actor celebru. Drama sex-simbolului anilor '80, Gheorghe Grîu, care a rămas fără un ochi: „Sunt un bețiv”

14 января 2023, час 22:27

„Ar fi avut o altă soartă” este filmul care i-a deschis ușa în lumea cinematografiei sovietice. Jucase rolul principal, iar debutul a fost un adevărat succes. Pentru Gheorghe Grîu a urmat o perioadă de glorie, cu multe roluri importante și proiecte interesante. Totul însă până la un timp. Ce soartă are acum celebrul actor de cândva, considerat un sex-simbol al anilor '80? 

„Sunt un bețiv”, ne-a spus chiar el, într-un interviu pe care ni l-a oferit săptămâna trecută. L-am descoperit printre vizitatorii Târgului de Crăciun, din centrul Capitalei. Era neîngrijit și tot în stare de ebrietate. Din cauza unei infecții, a rămas și fără un ochi. Și-ar dori să scape de acest viciu, dar nu are motivație pentru a o lua de la capăt, în lupta cu alcoolismul.

Anul 1982. Gheorghe Grâu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, debuta în lumea cinematografiei. Primise primul său rol principal în filmul „Ar fi avut o altă soartă”, în regia lui Valeriu Jereghi, care, după un casting riguros, l-a ales anume pe el să joace rolul lui Florin, un băiat crescut în orfelinat. Și nu a dat greș.

Fiind tânăr, frumos și talentat, a avut succes din prima. Pentru Gheorghe Grîu, începuse o perioadă plină, fiind solicitat și asaltat de regizori. Rolurile i-au adus faimă în tot spațiul sovietic și chiar primise titlul de sex-simbolul anilor 80. 

Celebritatea însă a fost urmată de o mulțime de probleme, care au decurs unele din altele: separarea de familie, lipsuri financiare, declin profesional, consumul abuziv de alcool. Tot ce trăia transpunea în versuri. 

În 2011, numele actorului, care părea uitat deja de publicul acelor vremuri, a început să fie din nou subiect de discuție, după ce o echipă de jurnaliști l-a surprins cerșind pe străzile Capitalei. Copleșiți și șocați de situația celebrului actor de cândva, o mulțime de oameni i-au întins mâna. În câțiva ani, actorul renăscuse. A lansat un volum de poezii și a revenit pe scenă. 

În cadrul unui interviu oferit la acea vreme, Gheorghe Grîu fusese întrebat despre cum a reușit să învingă dependența față de alcool. 

„Trebuie să vrei, să-ți dorești lucrul acesta și te aude Dumnezeu. Îți întinde mâna. Trebuie să fii în stare să o primești și să fii recunoscător, să mulțumești peste tot”, spunea el.

Doi ani mai târziu însă, s-a întors la vechiul obicei. Făcea abuz de alcool și se plângea că nu are un loc de trai. Și din nou a mai primit o șansă la reabilitare, pe care nu a ratat-o, dar tot nu pentru mult timp. Periodic, actorul apărea fie prin presă, fie pe rețelele sociale, cerșind ori consumând alcool pe străzi. Într-o stare similară, l-am găsit și noi. La Târgul de Crăciun, din centrul Capitalei, la o masă, în compania unor bărbați. 

Traiul marcat de lipsuri i-a pus la grea încercare sănătatea. A rămas fără un ochi, din cauza unei infecții. Iar după o cădere în troleibuz, s-a ales cu o proteză la picior: „În transportul public. A frânat troleibuzul și am fost aruncat drept în cabină cu șoldul”. 

Anii de glorie de cândva sunt și acum în mintea actorului: „Mă țin minte la 27 de ani. Nici un fum, nici un gram. Eram devotat. Eram om. Dar, cu timpul m-a descurajat de valorile poporului maldavenesc”. 

„-Nu se satură, sac fără fund! Lacomi. - Oameni buni nu ați întâlnit în viață? - Nu. În afară de Loteanu, Sulac și Botgros și restul personalităților. Titus Jucov, Mihai Curagău, Efim Lazăr. Pe toți îi știu. Dumitru Fusu. Ion Ungureanu. Cu cine rămânem? Cu nimeni! Cine vine din urmă? Nimeni! Toți: dă, și dă și dă! Dar mai dați și voi! Fiți oameni! Fiți generoși. Om, în cuvânt”.

A renunțat la scenă și la lumina reflectoarelor din cauza invidiei colegilor: „-Invidia! - Din partea cui? - A colegilor. - Cum ați simțit-o? - Pe pielea mea. - Sunteți mai bun ori ce? - Poate, nu vreau să cad în patima mândriei”. 

În plină iarnă și afectat de boli, Gheorghe Grîu trăiește în stradă, fiind la mila trecătorilor, care-i mai întind câte o bancnotă. 

„- De ce sunteți în stradă? - M-au alungat, am intrat în „șip”, sunt bețiv. - Credeți că aveți nevoie de ajutor acum? Ați vrea să discutați cu specialiștii, să vă repună pe drumul cel bun? V-ați dori? - Îmi doresc, dar niciun specialist nu te ajută, dacă nu ai voință. - Dvs. nu aveți voință? - Am, dar nu am motivație. Pentru ce, ce rost are?”. 

„- Cineva vă oferă un rol. Ar fi asta o motivație ca să vă opriți din a bea? - Depinde ce rol. - Revenirea în scenă ar fi o motivație? - Nu, nu. - Pentru ce? - Să fiți în fața spectatorilor, să străluciți... - Nu-mi trebuie slavă, băi! Mie îmi trebuie dragoste”.

„Dacă ar fi o motivație serioasă. - Cum poate fi găsită? - Simplu, să punem prețul pe valori. Nicolae Labiș `Moartea căprioarei`: `Mănânc și plâng. Mănânc!`”.

În ciuda necazurilor, care se țin scai de el, actorul încearcă să păstreze legătura cu cei trei copii ai săi, datorită cărora a devenit bunic de două ori. Vorbește cu mândrie și cu blândețe despre toți. Primul copil, Leanka Grîu, i-a moștenit talentul și este acum o actriță celebră în Rusia. Regretă că din cauza dependenței sale, au de suferit copiii. 

„Nu-i vorba de mine, e vorba de copii. Eu beau, dar pe dânșii îi doare. Domnica este la Chișinău. Ne-am întâlnit la un ceai. E o dulceață”, ne-a spus actorul. 

Cât va activa târgul, ne-a spus că-l vom găsi aici. Ce va face după, nu știe. Așteaptă însă luna mai, pentru că atunci vor începe să se dea roadă cireșii pe care i-a sădit la un centru pentru vârstnici, acolo s-a aflat o perioadă. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Dorm pe jos, lângă gunoi, în frig și în murdărie. Oamenii străzii își arată „adăposturile” și își deschid sufletele
/VIDEO/ Interviu cu unul dintre cei mai bătrâni deținuți, în vârstă de 71 de ani: „Mama nu știe. Crede că sunt la nepoți”
/VIDEO/ Șofatul în stare de ebrietate: muncă gratuită și acte anulate. Cum și-a ispășit pedeapsa președintele raionului Fălești
В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/ВИДЕО/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
Китай не поддержал размещение российского ядерного оружия в Беларуси
"Ничего не будет". Серебрян назвал "мыльным пузырем" заявления Таубер о подготовке провокации в Приднестровье
"Ничего не будет". Серебрян назвал "мыльным пузырем" заявления Таубер о подготовке провокации в Приднестровье
"Пороховая бочка" в Колбасне: взрыв складов равносилен ядерному
/ВИДЕО/ "Пороховая бочка" в Колбасне: взрыв складов равносилен ядерному
Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/ВИДЕО/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Путин о передаче Украине снарядов с обедненным ураном: "Запад решил воевать до последнего украинца не на словах, а на деле"
Путин о передаче Украине снарядов с обедненным ураном: "Запад решил воевать до последнего украинца не на словах, а на деле"
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В Унгенах запустили первую в стране службу помощи жертвам сексуального насилия
В Унгенах запустили первую в стране службу помощи жертвам сексуального насилия
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram