/ВИДЕО/ Ministrul Energiei: „Gazprom nu primește bani pentru gazul livrat în RM din decembrie”. De ce tolerează datoria malului stâng

14 марта 2023, час 22:56

Gazpromul nu primește bani pentru gazul livrat în Republica Moldova din luna decembrie. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia „regiunea transnistreană cum nu plătea, așa și nu plătește”. Totuși, ministrul a subliniat că Gazpromul „tolerează” datoriile malului stâng, deși când gazul ajungea pe malul drept, concernul rus recurgea la „limitarea volumelor de livrare, șantaj”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 14 martie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Din luna decembrie, Gazpromul nu primește bani pentru gazul livrat în Republica Moldova. Regiunea transnistreană cum nu plătea, așa și nu plătește și Gazpromul nu poate fi fericit la acest capitol. 

Pe de altă parte, nici să renunțe la această construcție pe care tot ei, 30 de ani, au creat-o și au învățat cetățenii noștri din stânga Nistrului să nu achite sau să achite un preț derizoriu nu doar pentru gaz, dar și căldură, energie electrică. Ei înțeleg că dacă renunță la acest contract, practic ei lasă regiunea să intre în colaps. Eu cred că ei sunt captivi ai propriului lor model”, a precizat Victor Parlicov.

În ceea ce ține de datoria pe care Moldovagaz o are față de Gazprom, ministrul a menționat că în opinia sa, „nu există careva active cu care să fie acoperită datoria”.

„Datoria este a Moldovagaz față de Gazprom, iar aceasta, în termeni strict comerciali, este o datorie privată. Debitorul, Moldovagaz, este de facto o companie-fiică a Gazprom. Deci Gazprom e dator față de Gazprom. Careva active cu care să fie acoperită datoria fie pe malul drept, fie stâng, în opinia mea, nu există.

Gazprom tolerează situația de neachitări. Dacă pentru malul drept, invocând o datorie calculată de șapte sute și ceva milioane de dolari, Gazprom a purces la limitarea volumelor de livrare, șantaj, încercare de a schimba formula, măsuri destul de drastice, păi pentru datoria aferentă consumului de pe malul stâng, vorbim despre circa opt miliarde de dolari sau chiar mai mult, dar orișicare cifră n-ar fi, acoperire reală, această datorie nu are”, a spus ministrul Energiei.

Totodată, Parlicov a precizat că deși atât Moldovagaz, cât și Gazprom au încălcat parțial contractul de livrare a gazului rusesc în Republica Moldova, niciuna nu-l reziliază.

„Suntem într-o situație paradoxală. Atât Moldovagaz, cât și Gazprom au încălcat parțial acest contract, fiecare din părți au posibilitatea juridic să-l rezilieze. Nimeni din părți nu-l reziliază”, a punctat ministrul.

TV8.md reamintește că din luna decembrie 2022, toate volumele de gaz rusesc, care ajung în Republica Moldova, sunt direcționate către regiunea transnistreană. Malul drept nu achită pentru aceste volume. În schimb, malul drept al Nistrului cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, produsă din gazul rusesc.

Sunt garanții că Transnistria va achita pentru gazul primit? Spînu: „Dacă malul stâng nu va avea gaz, va fi decizia Gazpromului”
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Норвегия присоединилась к пакету санкций ЕС против олигархов и политиков дестабилизирующих ситуацию в Молдове
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
Минобороны России заявило о начале контрнаступления Украины
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Дрокиевском районе утонул четырехлетний ребенок
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
В Фалештах женщина скончалась в машине скорой помощи: ее избил собственный сын
США ввели санкции против семи граждан РФ. Их подозревают в попытке дестабилизации ситуации в Молдове
США ввели санкции против семи граждан РФ. Их подозревают в попытке дестабилизации ситуации в Молдове

Правительство выделит на содержание и ремонт дорог в 2023 году около 1,4 млрд леев

22 февраля 2023, час 14:32

Кабинет министров утвердил бюджет на содержание и строительство дорог как национального так и местного значения. Эта сумма составит примерно 1,4 млрд леев. Об этом сообщили на заседании Совета дорожного фонда.

“Средства будут направлены на содержание и ремонт инженерных сооружений и дорог общего пользования протяженностью 5 951 км”, — уточнила министр инфраструктуры Лилия Дабижа.

Из этих средств 828 млн. леев планируется использовать для работ по техническому обслуживанию национальных дорог общего пользования, а 534 млн. леев пойдут на содержание мостов, выполнение проектно-оценочных работ, закупку оборудования и т. д.

«Очень важно обеспечить эффективное использование финансовых средств, выделяемых на строительство и содержание дорог. За работами необходимо тщательно следить, чтобы граждане пользовались качественными дорогами», — сказал премьер-министр Дорин Речан.

В прошлом году правительство выделило в дорожный фонд 1,81 млрд леев, из которых освоено 1,63 млрд леев.

Жители Дурлешт жалуются на ремонт дороги
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/ВИДЕО/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
В Молдове завершился саммит Европейского политического сообщества
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram