Ministrul sârb al economiei, Rade Bašta, a cerut introducerea de sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit acestuia, Serbia „plătește deja un preț mare” și că „acest lucru devine din ce în ce mai intolerabil”. Este pentru prima dată când un oficial guvernamental sârb se declară în favoarea sancţiunilor, ceea ce reprezintă o detașare de la poziţia oficială a Serbiei.
„Țara noastră plătește deja un preț mare pentru refuzul de a impune sancțiuni împotriva Rusiei, iar acest lucru devine din ce în ce mai intolerabil”,a scris Bašta pe Facebook.
Potrivit acestuia, președintele sârb Aleksandar Vučić este sub presiune.
El a cerut Guvernului Serbiei și tuturor miniștrilor să vorbească despre această problemă.
Rade Bashta este un susținător al energiei nucleare. Chiar înainte de a-și prelua funcția de ministru al Economiei, el a declarat că Serbia ar trebui să construiască o centrală nucleară împreună cu UE și SUA, scrie Hromaske cu referire la N1Info.
El a susținut, de asemenea, închiderea centrului umanitar sârbo-rus din orașul Nis, din sud. În schimb, în opinia sa, este necesară deschiderea unui centru de cercetare pentru tehnologii nucleare în Serbia împreună cu SUA și UE.
Până în octombrie 2022, când nu a fost numit ministru, Bašta a fost membru al parlamentului sârb din partea Partidul Național Conservator Serbia Unită. În 2008, acest partid a sprijinit aderarea Serbiei la UE.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat în repetate rânduri că țara sa nu sprijină invadarea Ucrainei de către Rusia și consideră că regiunile ocupate Crimeea, Donețk și Lugansk fac parte din Ucraina.
Cu toate acestea, el s-a opus ca țara sa să introducă sancțiuni împotriva Federației Ruse.
În noiembrie 2022, Vučić a spus că Serbia va introduce sancțiuni împotriva Rusiei doar „dacă există o sabie peste capul nostru”, potrivit Hromaske, care citează Pink.rs
Între timp, în luna februarie a acestui an, el a recunoscut că din cauza presiunilor din partea Occidentului, Serbia va trebui să introducă la un moment dat sancțiuni împotriva Rusiei, deși „nu este mulțumit” de această idee, potrivit Vijesti.
Anterior, Vučić s-a plâns că, din cauza sancțiunilor UE asupra petrolului rusesc, Serbia va pierde 600 de milioane de dolari pe an.