/ФОТО/ Ucraina nu are suficientă capacitate aeriană pentru a doborî rachete balistice, precum cele care au ucis zeci de oameni la Dnipro

15 января 2023, час 20:59

Ucraina nu dispune de arme pentru a intercepta și doborî tipul de rachete lansat sâmbătă, 14 ianuarie, de Rusia asupra Kievului și a unui bloc din Dnipro, a declarat comandantul Forțelor Aeriene din Ucraina. Sirenele aeriene au răsunat după atacuri, Moscova lansând circa 50 de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, scrie adevarul.ro.

Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, general-locotenent Mikola Olesciuk a declarat pentru Ukrainska Pravda că cinci rachete KH-22 au fost lansate vineri asupra Capitalei ucrainene și asupra unor blocuri locuite din orașul Dnipro.

Cel puțin 30 de oameni au murit și peste 70 de oameni au fost răniți în urma acestui atac.

Rachetele au fost lansate din bombardiere cu rază lungă de acțiune TU-22M3 din regiunea Kursk și de deasupra Mării Azov. Rachetele de croazieră KH-22 au un focos de aproximativ 950 kg, și au o autonomie de până la 600 km.

„Locația aproximativă de lansare, altitudinea și viteza de zbor au fost detectate prin mijloace radar. Nu există nicio îndoială că a fost o rachetă Kh-22”, a spus oficialul militar explicând că una dintre ele a fost lansată din regiunea Kursk.

„Forțele Armate ale Ucrainei nu au sisteme capabile să doboare acest tip de rachetă. De la începutul agresiunii militare a Rusiei, pe teritoriul Ucrainei au fost lansate peste 210 de rachete de acest tip. Nici una nu a fost doborâtă cu ajutorul apărării antiaeriene”, a spus el.

„Atunci când este folosită de la distanțe mari, abaterea de la țintă poate fi de sute de metri. Doar sistemele antiaeriene, care pot fi furnizate Ucrainei de către partenerii occidentali în viitor (sisteme precum Patriot PAC-3 sau SAMP-T), sunt capabile să intercepteze aceste ținte aeriene”.

Ucraina nu are suficientă capacitate aeriană pentru a doborî rachete balistice

Comandantul forțelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a precizat că Rusia a tras 33 de rachete de croazieră, sâmbătă, dintre care 21 au fost doborâte, a relatat CNN.

Exploziile care au zguduit Kievul au avut loc înainte ca sirenele aeriene să răsune, ceea ce este neobișnuit. O explicație probabilă este că atacul a fost efectuat cu rachete balistice, care sunt mai rapide decât rachetele de croazieră sau dronele.

Potrivit purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, Rusia a atacat Kievul cu rachete balistice dinspre nord (Belarus).

„Rachetele balistice nu sunt ușor de detectat și de doborât pentru noi”, a declarat el pentru presa locală.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că primele explozii de la Kiev au zguduit orașul sâmbătă dimineața devreme, locuitorii fiind îndemnați să se refugieze în adăposturi. El a precizat că fragmente de rachete au căzut într-o parte nelocuită a orașului, unde a izbucnit un incendiu, fără a face victime. Administrația regională a raportat un incendiu la un sit de infrastructură, iar adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei a declarat că lovitura a vizat „facilități de infrastructură critică”, a relatat WP.

Publicația americană nu a putut verifica imediat tipul de arme sau ținta exploziilor de la Kiev, dar responsabili militari ucraineni au precizat că Rusia a lansat "rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, rachete de croazieră lansate din aer Kh-22, rachete de croazieră lansate de pe apă Kalibr, respectiv rachete aeriene ghidate Kh-59”, printre altele.

Forțele aeriene ucrainene cred că o rachetă Kh-22 a fost folosită în atacul de la Dnipro. Iuri Ignat, un purtător de cuvânt al serviciului aerian, a declarat sâmbătă că Ucraina nu a fost în măsură să detecteze sau să doboare unele rachete balistice. Sistemul de rachete Patriot pe care îl va primi Ucraina, însă, ar ajuta probabil la interceptarea rachetelor Kh-22, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Atacurile aeriene rusești au lovit sâmbătă în regiunile Ivano-Frankovsk, Harkov, Kiev, Lvov, Vinița și Zaporojie, a declarat ministrul ucrainean al energiei. În majoritatea regiunilor, Harkov și Kiev fiind cele mai afectate, au fost instituite opriri de urgență.

Maksim Kozițksii, șeful administrației regionale din Lvov, a declarat că aproximativ 40% din regiune, adică aproximativ 300.000 de locuințe, au rămas fără energie electrică în urma atacurilor de sâmbătă.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat pe Telegram că au doborât 25 din cele 38 de rachete lansate sâmbătă de forțele rusești în cadrul unui „atac masiv” asupra infrastructurii. Armata ucraineană a precizat în actualizarea sa zilnică că forțele ruse au efectuat sâmbătă trei atacuri aeriene și au tras aproximativ 50 de rachete.

/VIDEO/ Bilanțul morților crește la Dnipro. Istoria tinerei care a supraviețuit printre dărâmături, după ce s-a adăpostit în baie
Șeful NATO promite mai multe arme grele Ucrainei: „Suntem într-o fază decisivă a războiului. Ne confruntăm cu lupte crâncene”
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
/ВИДЕО/ Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
Взрыв дымовой гранаты: боец Fulger пострадал во время учений
Взрыв дымовой гранаты: боец Fulger пострадал во время учений
Лукашенко: "Мой век заканчивается. Я наелся"
Лукашенко: "Мой век заканчивается. Я наелся"

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/ВИДЕО/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/ВИДЕО/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram