/ВИДЕО/ BCS boicotează ședința Parlamentului. Grosu: „Atât timp cât nu știi ce limbă vorbești, nu o să fii respectat de nimeni”

17 марта 2023, час 12:10

„Atât timp cât nu știi ce limbă vorbești, nu recunoști strămoșii, istoria și poporul tău, nu o să fii respectat de nimeni”. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a fost în cadrul ședinței Parlamentului în contextul în care fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a anunțat boicotarea acesteia. Neparticiparea BCS are loc după ce Legislativul a adoptat legea prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova. 

În începutul ședinței a fost dată citirii o declarație prin care este anunțată neparticiparea deputatului PCRM Vladimir Voronin.

„În semn de protest față de încălcarea gravă a Constituției țării comisă de deputații PAS în ceea ce privește schimbarea limbii oficiale a statului, declar neparticiparea la lucrările plenare a Parlamentului Republicii Moldova în semn de protest politic. Posibilitatea încetării protestului  va fi luată în considerare după decizia Curții Consituționale”,este menționat în declarație.

Totodată, fracțiunea Blocului Socialiștilor și Comuniștilor boicotează ședința plenară de astăzi.

În replică, președintele Legislativului, Igor Grosu, a îndemnat deputații BCS care dețin cetățenia României„să renunțe la aceasta”.

„Rugați cei patru deputați ai fracțiunii care au cetățenie română să meargă repede astăzi la Ambasadă să-și depună cetățenia și să nu fie ipocriți și fățarnici. Cozi de topor o să rămâneți în istoria omenirii. Ei știu că sunt trădători.

(...) Orice popor, orice societate trebuie să răspundă clar la câteva întrebări:Cine este? Ce limbă vorbește? Ce neam este ca să poată merge mai departe. 

Atât timp cât nu știi, nu recunoști strămoșii, istoria și poporul tău, nu o să fii respectat de nimeni. Nici de cei buni, dar mai ales de cei care te urăsc, care nu te-au considerat egal în discuții și nu te-a tratat ca un popor”, a declarat Grosu.

Totodată, deputatul PAS, Lilian Carp, a subliniat importanța adoptării de către Parlament a legii prin care limba română primește statutul de limbă oficială în Republica Moldova.

„Oamenii care uită limba pe care o vorbesc și uită care sunt originile, aceștia nu pot să-și construiască viitorul. (...) Noi avem o datorie față de acest popor să ne dăm seama ce limbă vorbim și să ajungem să fim alături de familia europeană  și alături de lumea care dorește să trăiască în pace. Deputații care nu susține această idee reprezintă trecutul, reprezintă cei care susțin războiul și dezordinea”,a menționat Carp.

Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească”cu „limba română” în toate legile țării a fost votat la ședința Legislativului din 16 martie.

Astfel, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. 

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
/ВИДЕО/ Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
/ВИДЕО/ Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих
/ВИДЕО/ В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram