În statistica poliției, șoferii beți și cei drogați sunt incluși în aceeași categorie. Doar Dispensarul Republican de Narcologie oferă informații diferențiate. Astfel, instituția afirmă că, anul trecut, au fost testați pozitiv la consumul de substanțe narcotice 105 șoferi, aduși de poliție. Anul acesta avem o explozie de cazuri. Doar în prima jumătate de an circa 140 au fost confirmați că au consumat droguri. Au fost și din cei care au amestecat drogurile și alcoolul - 25 de persoane.
Pentru a testa un șofer la consumul de droguri sau alcool, e nevoie de un contract cu instituția medicală care face această expertiză. O testare la alcool costă 300 de lei, pe când cea la droguri aproximativ 450 pentru un singur preparat. Dacă intenționezi să testezi câteva substanțe, suma poate trece lejer de 3 mii de lei.
Testarea se face de specialiștii Dispensarului Republican de Narcologie.
„Testarea aerului expirat, expres testarea urinei la conținutul de droguri, astea sunt obligatorii. Dacă găsim alcool în aerul expirat sau droguri în urină, facem și prelevarea sângelui. Sau în cazurile când sunt întrebări și aerul expirat sau urina ne dau rezultate negative dar noi vedem schimbări la persoane, noi trebuie să ne gândim la drogurile sintetice și colectam sânge pentru determinarea substanțelor”, a spus șeful Secției examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei, Gheorghe Roșior.
În timp ce în Moldova se aplică testul la urină pentru depistarea substanțelor interzise, alte țări sunt mult mai avansate la acest capitol.
„Germania face un control foarte riguros pentru toți șoferii, inclusiv se testează și părul, de ce și părul? Pentru că în păr, drogurile se mențin până când cade părul. Noi trebuie să lucrăm în mai multe direcții, prima dintre ele trebuie să fie instruirea în școlile auto, făcută la nivelul care trebuie”.
Conform statisticilor pe care le are Dispensarul Republican de Narcologie, tipul drogurilor consumate se schimbă periodic.
„Se observă un lucru foarte interesant, care se produce în formă de valuri. Merge un consum de cânepă masiv, după asta apar etnobotanicele, după asta apar preparatele sintetice, pe urmă se întoarce la cânepă. Parcă ar fi așa un punct de comandă, care le face să vină în valuri”.
Ce simte și ce vede o persoană care se află sub influența unor astfel de substanțe?
„Principalul lucru pe care noi trebuie să-l spunem atât despre alcool, că și alcoolul e trecut la droguri, fiecare dintre aceste substanțe acționează asupra sistemului nervos central. Scot scoarța din funcție, într-o măsură mai mică sau mai mare și respectiv în legătură cu asta și apar denaturările. Așa când te uiți, iată filmările care au fost făcute când au fost loviți băieții aceia cu bicicletele. Ei sar de parcă nu au fost văzuți deloc. Se schimbă absolut totul. - Deci ei prezintă un risc extrem de ridicat. - Extrem de ridicat, da”.
De altfel, viitorii șoferi, până să obțină permisul de conducere, sunt obligați să vină la Dispensarul Republican de Narcologie, unde trec un test. Procedura însă este una destul de superficială și arată ca o conversație între membrii comisiei și persoana care vine să ia documentul. Cel puțin asta ne-au spus cei care tocmai ieșiseră de la examinare.
Anul trecut, au fost depistați drogați la volan 105 șoferi din cei circa 400 aduși de poliție. Anul acesta deja asistăm la o creștere a numărului. În prima jumătate de an, sunt 137 de șoferi testați pozitiv la droguri. O statistică pentru anul întreg va fi disponibilă abia după ce se încheie anul.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae