/VIDEO/ În instanță, dar cu gândul la Athos: La ce etapă se află dosarele lui Dodon

18 марта 2023, час 20:13

Cu un arsenal de dosare penale pe cap, Igor Dodon, mai că, în fiecare săptămâna are drum la judecătorii. De fiecare dată când se prezintă la CSJ, fostul șef de stat este adus cu un Volswagen Touareg cu geamurile fumurii, însoțit de șofer personal, dar și de bodygard. Dodon își parchează mașina în curtea instanței superioare, de parcă nu ar fi inculpat, ci ar munci la Curtea Supremă de Justiție. 

De fiecare dată când se prezintă la Curtea Supremă de Justiție, fostul președinte vine într-un Volswagen Touareg cu geamuri fumurii, însoțit de șofer personal și bodigard. Mașina staționează, fără probleme, în parcarea CSJ, de parcă Dodon, îmbrăcat, de fiecare dată, la patru ace, nu ar fi inculapt, ci un angajat al Instanței Superioare. 

„- Vreți declarații?!! La ce temă?”.

„- Mai vreți ceva?”.

La Curtea Supremă de Justiție se examinează așa-numitul dosar kuliok. Fostul șef de stat este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și, personal, pentru liderul de atunci al formațiunii, Vladimir Plahotniuc. 

Procurorii speră să dea lovitura de grație în acest proces, având în vedere că dețin un video de aproape 50 de minute de la celebra întâlnire dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, care îi întinde o pungă neagră calendar în care se presupune că erau bani. Și în timp ce în spațiul public au apărut doar câteva secvențe, acuzatorii se laudă că au înregistrarea cu întreaga scenă. Din cele în jur de 10 dosare intentate pe numele Dodon, unul este pentru îmbogățire ilicită. 

Dodon susține sus și tare că ancheta bate pasul pe loc din lipsă de dovezi. 

Totuși, după ce s-a pomenit cu mai multe dosare pe cap, Dodon s-a oprit în a face acte de caritate. Fundația creată din numele soției lui nu mai activează deloc.

Pe 24 mai anul trecut, procurorii au descins acasă la Igor Dodon. Oamenii legii au percheziționat 10 imobile și trei automobile. Atunci procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locații au fost găsite peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari. 

În timpul perchezițiilor, cumnatul său, Petru Merineanu, a încercat să înghită o recipisă, ce confirma tranzacții de 700 de mii de euro. După ce jumătate de an, Dodon a stat în arest la domiciliu, magistrații i-au permis să călătorească doar prin țară. 

În această săptămână, judecătorii i-au prelungit măsura preventivă de control judiciar pe un termen de încă 60 de zile. Astfel, deși are interdicția de a părăsi țara, Igor Dodon le-a solicitat judecătorilor permisiunea de a merge într-un pelerinaj de 10 zile pe muntele Athos, așa cum o făcea în anii precedenți de Paște. Și chiar dacă are o grămadă de dosare penale, Dodon nu vrea să încalce tradiția. 

Va afla dacă merge sau nu pe 24 martie. Anterior, Dodon a mai avut o tentativă de a pleca într-o vacanță în România, motivând că fiul său are nevoie de o reabilitare post-covid, însă ulterior vacanța a fost anulată, iar Dodon s-a mai ales cu un dosar, întrucât potrivit procurorilor, certificatul medical ar fi fost fals. 

Igor Dodon este cercetat pentru corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidelor politice, îmbogățire ilicită și trădarea de Patrie. El se declară nevinovat. 

Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
/ВИДЕО/ Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
/ВИДЕО/ Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих
/ВИДЕО/ В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram