Guvernul de la București a aprobat, miercuri, 17 mai, un memorandum care aprobă negocierea şi semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova.
Actul normativ aprobat dă undă verde pentru negocierea și semnarea Memorandumului de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.
„Proiectele care fac obiectul viitorului memorandum, odată materializate, reflectă susținerea României pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, și vor contribui la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare atât cu gaze naturale, cât și cu energie electrică.
Acest proces a fost demarat deja prin operaționalizarea Interconectorului Iași-Ungheni-Chișinău (finalizat în 2021) și conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la rețeaua continentală, puternic susținută de România în forurile europene”, se arată în nota informativă a proiectului.
În domeniul gazelor naturale, memorandumul care urmează să fie negociat și semnat cu Republica Moldova va stabili realizarea lucrărilor complementare interconexiunii Iași-Ungheni-Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri.
În acest sens, urmează să fie analizată posibilitatea creșterii capacității de transport a interconexiunii Iași-Ungheni, precum și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze-Centura Chișinăului.
Acest obiectiv ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031.
În domeniul energiei electrice, este vizată interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin investiții de importanță strategică precum Linia Electrică Aeriană de 400 KV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kS Suceava și stația 400 kV Bălți și o interconexiune de comunicație pe linia electrică existență 110kV Huși-Cioara.
„Este analizată posibilitatea preluării I.S. Moldelectrica în blocul de reglaj al CNTEE Transelectrica SA, în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea I.S. Moldeletrica în Piața de Echilibrarea administrată de către CNTEE Transelectrica SA, precum și a cuplării piețelor centralizate de energie electrică din Republica Moldova cu cele organizate de Operatorul pieței de energie electrică desemnat de România, OPCOM SA”, potrivit comunicatului.