Primele declarațiile ale pilotului avionului care a ucis o fetiță de 5 ani, în Italia. Nu poate dormi: „Mă gândesc doar la micuță”

18 сентября 2023, час 14:53

Maiorul Oscar Del Dò are 35 de ani și viața lui s-a schimbat complet sâmbătă, într-un zbor de doar 20 de secunde la manșa unui avion care făcea parte dintr-o formație de acrobații. Aeronava s-a prăbușit în apropierea aeroportului Caselle din Torino, peste o mașină în care călătorea o familie cu doi copii și o fetiță de 5 ani a murit. Pilotul a supraviețuit și a vorbit despre accident, scrie Libertatea.

„Sunt profund întristat de ceea ce s-a întâmplat, mă gândesc doar la micuța Laura”, sunt cuvintele pe care le-a spus pilotul apropiaților. Maiorul Oscar Del Dò, Pony 4 care zboară pe stânga în formația Arrows a Frecce Tricolore s-a întâlnit duminică de dimineață cu generalul Luigi Del Bene, șeful comandamentului forțelor de luptă din Milano. Acesta a spus despre Del Dò că nu reușește să doarmă, e „în stare fizică bună, dar epuizat psihic din cauza morții fetiței”.

Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, la ora 16:20, la câteva secunde după decolare, urmează să fie stabilit de anchetatori. Del Dò ridicase roțile de pe Mb-339-ul său cu nu mai mult de 5 sau 10 secunde în urmă, când la o înălțime de aproximativ 100 de metri, a văzut câteva puncte negre, probabil, păsări, pe fuselaj. 

Cele nouă avioane care decolaseră cu el s-au răsfirat pentru a evita coliziunile și Del Dò, glaciar, a făcut o uşoară „tragere”, îndreptându-se spre o zonă nelocuită.

În acel moment, aterizarea era imposibilă: pentru a extrage trenul de aterizare, retras cu puțin timp înainte, ar fi fost nevoie, spun experții, de ceva timp care nu mai exista, deoarece avionul, între timp era deja în zbor dincolo de pistă. Trecuseră câteva secunde de la decolare și când maiorul a fost sigur că avionul va cădea în zona Caselle, a apăsat pe butonul scaunului de evacuare, chiar înainte de accident.

Dar de aici începe o altă poveste, un chin care îl va lega pentru totdeauna pe Oscar de micuța Laura Origliasso, care călătorea în Fordul Fiesta condus de tatăl ei Paolo, mașina lovită de epava în flăcări a avionului care a explodat la contactul cu solul. 

Site-ul Virgilio scrie că în primele sale declarații după tragedie, le-a spus anchetatorilor accidentului că nu se poate odihni. Apoi a povestit versiunea lui asupra dezastrului. 

„Am ținut cât am putut, apoi a trebuit să sar, altfel m-aș fi prăbușit cu avionul”. El susține că nu a văzut mașina familiei Origliasso: „Când am lovit pământul cu parașuta, am văzut un incendiu. Am alergat spre foc, dar un bărbat m-a oprit și mi-a spus: „Ai ucis o fetiță”. 

În dosarul pentru dezastru aerian și omor din culpă a fost deschisă o anchetă, care se va concentra inevitabil pe acțiunile pilotului aeronavei Frecce Tricolori implicate în tragedie.

Cu gândurile doar la fetiță, pilotul în vârstă de 35 de ani a părăsit spitalul San Giovanni Bosco, unde fusese internat sâmbătă seara. Acum „va finaliza actele pentru sprijinirea justiției, apoi va părăsi Torino”, a adăugat generalul Del Bene.

Aviatorul se va întoarce la Torreano di Martignacco, satul din provincia Udine, nu departe de baza Rivolto unde, în copilărie, a văzut Frecce zburând pentru prima dată. Soția lui îl va aștepta acasă, iar în garaj va găsi – este un pasionat de sport – kitesurfurile pe care le construiește singur. 

Pe profilul lui de pe rețelele sociale, sub fotografiile care îl arată purtând costumul Arrows, se înmulțesc fraze de genul acesta: „Ai ucis o fetiță, te vei chinui pentru totdeauna”. Sau: „Sper să te judece în mod corespunzător”. Dar, sunt și cuvinte și gânduri de încurajare. 

Maiorul Del Dò s-a alăturat Arrows în urmă cu patru ani, ca al treilea membru stânga la bordul Pony 7. Acesta a fost visul vieții sale, să zboare cu Frecce Tricolori. 

Pilotul, care provine din Grupa 132 a Aripii 51 a Istranei, a devenit apoi al doilea membru stânga al formației și, potrivit unor surse, a acumulat peste 2.000 de ore de zbor. Coordonatorul secției de aeronautică a institutului Udine Malignani l-a descris drept „un tip deștept, serios, pregătit, precis și foarte meticulos”. 

Potrivit profesorului, Mauro Fasano, „Oscar a încercat în toate modurile să mențină avionul în formă, reușind să efectueze manevra de ejectare chiar înainte de impact. A făcut ceea ce trebuia făcut și în cel mai bun mod.”

În accidentul în care s-a stins Laura, fetița de 5 ani, a fost rănită întreaga ei familie. Tatăl, Paolo Origliasso, a fost externat de la spitalul CTO din Torino și a ajuns imediat la Regina Margherita, unde este internat fiul său de 12 ani, Andreea, cu arsuri pe 30% din suprafața corpului și în stare critică. Mama, Veronica, e și ea grav rănită, dar viața nu-i mai e pusă în pericol și va fi externată în curând. 

Au fost dezvăluite și posibilele cauze care au dus la prăbușirea aeronavei Aermacchi MB-339. Ar fi două piste urmate de anchetatori: o defecțiune mecanică sau așa-numita „lovitură de păsări”, o coliziune cu un stol de păsări. 

Există o înregistrare, la șase secunde de la decolare, în care se aude pilotul dând alarma șefului echipei: „Problemă la motor, lovitură de pasăre”.

Tragedie în Italia: Un avion militar s-a prăbușit în timpul unui spectacol aviatic. O fetiță de cinci ani a murit
/ВИДЕО/ СМИ: Четырехдневное перемирие между Израилем и ХАМАС может продлиться
/ВИДЕО/ СМИ: Четырехдневное перемирие между Израилем и ХАМАС может продлиться
В Приднестровье в снегу нашли мертвого мужчину: на теле обнаружены признаки обморожения
В Приднестровье в снегу нашли мертвого мужчину: на теле обнаружены признаки обморожения
/ВИДЕО/ Стамате: Полный состав Высшего совета магистратуры должны сформировать до весны
/ВИДЕО/ Стамате: Полный состав Высшего совета магистратуры должны сформировать до весны
/ВИДЕО/ Снежный апокалипсис: Молдова оправляется от последствий непогоды
/ВИДЕО/ Снежный апокалипсис: Молдова оправляется от последствий непогоды
"Ваша работа принесла чувство безопасности". Речан поблагодарил службы за устранение последствий непогоды
"Ваша работа принесла чувство безопасности". Речан поблагодарил службы за устранение последствий непогоды

ООН: Количество беженцев из Украины в Европу достигло почти 8 млн человек

05 января 2023, час 10:40

После начала полномасштабной войны в Украине количество беженцев, прибывших в страны Европы из Украины, почти достигло 8 млн. В различных программах помощи украинским беженцам зарегистрированы около 5 млн из них.

Всего с февраля 2022 года были вынуждены покинуть страну 7 915 287 человек. Об этом говорится на сайте Управления верховного комиссара ООН по делам беженцев (УВКБ). 

Молдова вошла в число стран, которая приняла более 100 тысяч человек.

По данным УВКБ, с 24 февраля 2022 года по 3 января 2023 года больше всего беженцев приняла Россия — 2 852 395. В число стран, принявших более 100 тыс. человек, вошли:

 • Польша (1 553 707),
 • Германия (1 021 667),
 • Чехия (476 025),
 • Италия (173 231),
 • Испания (164 705),
 • Великобритания (152 200),
 • Болгария (148 451),
 • Франция (118 994),
 • Румыния (106 786),
 • Словакия (105 205),
 • Республика Молдова (102 103).
 •  

Отдельно отмечены Россия и Беларусь, куда люди также были вынуждены бежать от боевых действий. Границу с Россией пересекли 2 млн 852 тысячи человек, с Беларусью 17,7 тысяч. При этом в ООН нет точных данных о количестве проследовавших из этих стран транзитом в ЕС, вернувшихся в Украину, оставшихся и участвующих в программах помощи беженцам. 

Всего с 24 февраля из Украины в европейские страны выехали более 17 миллионов человек, вернулись в Украину более 9,1 миллиона человек.

Большинство украинцев пересекли польскую границу - 8,6 млн, из них официально зарегистрировались в стране 1,5 млн человек, уже вернулись в Украину 6,5 млн человек.

В Молдову поехали 739 тысяч украинцев, из них вернулись на Родину 371 тысяча граждан. В Словакию выехали более 1 миллиона украинцев, из них 807,2 тыс. уже вернулись, в Румынию - 1,7 млн (1,4 млн вернулись), в Венгрию - 2 миллиона, но нет статистики сколько вернулись в страну.
 

В национальных программах временной защиты и поддержки участвуют 4 905 293 беженца.

Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
Молдова денонсировала еще семь соглашений с СНГ
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
/ВИДЕО/ Румыния остается основным экономическим партнером Молдовы
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
Бербок: "Украина усилит ЕС в обозримом будущем. Это в наших геополитических интересах"
В Калининградской области РФ ввели штрафы за «склонение» к абортам
В Калининградской области РФ ввели штрафы за «склонение» к абортам
Обновлено. В Молдове из-за непогоды серьезно затруднено движение транспорта, ряд трасс заблокирован
Обновлено. В Молдове из-за непогоды серьезно затруднено движение транспорта, ряд трасс заблокирован
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram