După ce a anunțat că în Republica Moldova ar putea apărea magazinele de haine H&M, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, susține că ar vrea să aducă și aplicația Uber, însă deocamdată acest lucru nu este posibil din cauza legislației.
Oficialul a precizat că țara noastră este printre puținele capitale din Europa fără Uber, iar turiștii și consumatorii merită să beneficieze de servicii calitative la un preț optim. Aflat într-o vizită la Davos, oficialul a vizitat sediul companiei și a discutat cu reprezentanții despre acest lucru.
„Prima surpriză nu tocmai plăcută pe care o are un turist când vine la noi în țară pentru prima dată și iese din aeroport - nu avem Uber. Am fost azi pe la casa Uber din Davos. Uber nu poate veni acum în Moldova pentru că nu avem claritate legală. O să reparăm câteva legi și o să continuăm discuția.
Vreau să fim în rând cu lumea. Suntem printre puținele capitale din Europa fără Uber și asta nu dă bine nici la turiști, nici la consumatorii noștri, care merită să beneficieze de servicii calitative la un preț optim”, a spus Alaiba.
Uber este o companie americană care a dezvoltat o aplicație pentru tablete și smartphone-uri care le permite clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri.Uber a lansat aplicația pentru iPhone în anul 2010, oferindu-le clienților posibilitatea de a închiria rapid limuzine cu șofer. Ulterior, pe fondul competiției cu jucători mai mici, compania le-a oferit clienților și posibilitatea de a comanda taxiuri sau mașini cu tarife mai mici decât limuzinele.
Aplicația permite pasagerilor să se conecteze direct prin GPS-ul telefonului mobil cu cea mai apropiată mașină cu șofer înregistrată în baza de date a Uber. Contractarea serviciului și plata se desfășoară exclusiv prin intermediul Uber și nu personal cu șoferul. La destinație, pasagerul nu achită fizic nimic. Tariful este calculat de program în funcție de distanță, viteză și condițiile de trafic.
Serviciile nu se plătesc fizic, contravaloarea călătoriei este reținută în mod automat de pe cardul clientului prin intermediul contului de client. Șoferii își primesc banii într-un depozit și au dreptul la o anumită cotă din nota de plată, restul rămânând companiei. Compania nu lucrează cu companii de taxi obișnuite, ci cu companii de transport și cu șoferi individuali. Șoferii înscriși în aplicație pot munci când vor și cât vor.