/VIDEO/ Avaria de la Termoelectrica: Andrei Spînu explică de ce blocul energetic nr. 3 s-a defectat

19 января 2023, час 22:05

Avaria de la blocul energetic nr. 3 de la Termoelectrica a fost cauzată de „o defecțiune tehnică din cauza uzurii metalului sau așa numita oboseală a metalului”. Declarația a fost făcută de ministrul Andrei Spînu, invitat în cadrul ediției din 19 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit vicepremierului, blocul nr. 3 ar putea fi repornit în perioada 20-23 ianuarie, nr.2 este deconectat și doar unul este funcțional.

„Ieri (18 ianuarie), a fost trimis draftul. Din ceea ce am reușit să citesc, a fost o defecțiune tehnică din cauza uzurii metalului sau așa numita oboseală a metalului”, a menționat Andrei Spînu.

Acesta a mai subliniat că nu a fost o defecțiune la sistemul de răcire al blocului reparat.

„Noi nu am cumpărat nimic nou. Blocul doi a fost oprit, la blocul trei, în vară, s-au făcut anumite reparații. Sunt două sisteme de răcire a blocului, unul este pe bază de hidrogen și altul pe apă. Cel care a fost reparat a fost cel cu hidrogen. Cel de apă a fost testat și acolo unde au fost mici defecte, a fost reparat. Defecțiunea a avut loc cu totul în altă parte”, a explicat ministrul.

TV8.md reamintește că în plină criză energetică, Termoelectrica a informat că în noaptea de 10 spre 11 noiembrie a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, care produce 18 megawați. Instituția a precizat că personalul operativ a efectuat o inspecție, iar la verificare a fost detectată o defecțiune la generator. 

Peste câteva ore a fost convocată comisia tehnică pentru cercetarea incidentului care a stabilit că deconectarea avariată s-a produs din cauza că în interiorul generatorului a pătruns apă, iar pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură. 

Situația în care s-a defectat generatorul de la Termoelectrica nu putea fi prevenită. Cel puțin, asta au declarat responsabilii de la întreprindere, care susțin că, în timpul verificărilor, tehnica a funcționat foarte bine, dar fisurile în conductele de răcire au apărut după ce generatorul a fost pus în funcțiune. 

Blocul energetic numărul 3 de la Termoelectrica a fost reparat în această vară. Reprezentantul companiei Horus, Mihai Godea, susținea că lucrările au fost efectuate calitativ. 

„Lucrările care au fost incluse în caietul de sarcini au fost realizate pe deplin și calitativ. În rest, dacă va fi solicitată echipa noastră de tehnicieni, așa cum a făcut-o întotdeauna, va pune umărul pentru remediere oricăror probleme dacă apar în procesul tehnologic”, a declarat reprezentantul companiei Horus, Mihai Godea.

Conform contractului semnat de Horus și Termoelectrica, în valoare de aproape 5,4 milioane de lei, compania Horus s-a angajat să execute reparația capitală a generatorului cu scopul de a prelungi termenul de exploatare pentru o perioadă de cinci ani și a garantat calitatea lucrărilor pe un termen de minimum doi ani. 

Blocul energetic nr.2 al Termoelectrica, pus în funcțiune. Când ar putea fi pus în rezervă blocul nr. 3
APP a constituit o Comisia externă de expertiză în vederea elucidării cauzelor avariei de la Termoelectrica
Spînu, despre avaria la blocul energetic nr. 3 de la Termoelectrica: „S-a desfăcut acea turbină”. Până când ar putea fi reparat
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
/ВИДЕО/ Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
Взрыв дымовой гранаты: боец Fulger пострадал во время учений
Взрыв дымовой гранаты: боец Fulger пострадал во время учений
Лукашенко: "Мой век заканчивается. Я наелся"
Лукашенко: "Мой век заканчивается. Я наелся"

Правительство выделит на содержание и ремонт дорог в 2023 году около 1,4 млрд леев

22 февраля 2023, час 14:32

Кабинет министров утвердил бюджет на содержание и строительство дорог как национального так и местного значения. Эта сумма составит примерно 1,4 млрд леев. Об этом сообщили на заседании Совета дорожного фонда.

“Средства будут направлены на содержание и ремонт инженерных сооружений и дорог общего пользования протяженностью 5 951 км”, — уточнила министр инфраструктуры Лилия Дабижа.

Из этих средств 828 млн. леев планируется использовать для работ по техническому обслуживанию национальных дорог общего пользования, а 534 млн. леев пойдут на содержание мостов, выполнение проектно-оценочных работ, закупку оборудования и т. д.

«Очень важно обеспечить эффективное использование финансовых средств, выделяемых на строительство и содержание дорог. За работами необходимо тщательно следить, чтобы граждане пользовались качественными дорогами», — сказал премьер-министр Дорин Речан.

В прошлом году правительство выделило в дорожный фонд 1,81 млрд леев, из которых освоено 1,63 млрд леев.

Жители Дурлешт жалуются на ремонт дороги
Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/ВИДЕО/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/ВИДЕО/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram