social

/VIDEO/ Din Camerunul însorit au venit în Moldova: Povestea studenților care adoră limba română și poeziile lui Vieru

19 марта 2023, час 13:30

Fiecare al zecelea student care învață în Republica Moldova este străin. Cu alte cuvinte, din totalul de 57 de mii de studenți, mai mult de 5000 sunt veniți din alte țări. Deși nu cunosc mare lucru despre țara noastră, odată ajunși aici, încearcă să se adapteze și să se integreze în societate. Am cunoscut și noi niște tineri studenți care au venit de pe alt continent și fac parte dintr-o alta cultură. Mai exact, din Camerun, de pe coasta de vest a continentului african. 

Aceștia învață limba romană pentru a putea sa se descurce în Chișinău mai ales că unii își doresc să rămână aici pentru a munci sau pentru a-și întemeia familii. Au avut doar cuvinte de laudă despre cum au fost primiți aici, fiind impresionați de felul în care au fost acceptați. Sunt dornici de a învață lucruri noi, de a cunoaște limba, istoria și cultura poporului nostru.

Datorită acestei înregistrări, mii de moldoveni au aflat despre grupul de studenți din Camerun, care învață la Academia de Studii Economice a Moldovei. Era în preajma Crăciunului, iar colindul ales - „Florile Dalbe” - este unul dintre cele mai frumoase și cunoscute în spațiul nostru. O lună mai târziu, același grup de studenți a participat la un alt moment poetic. Tinerii au recitat poezii la un eveniment în memoria lui Grigore Vieru. 

Înainte de a începe să vă spunem poveștile acestor tineri care au venit tocmai până în Moldova, începem cu localizarea țării lor natale. Camerunul se află în partea de vest a Africii centrale, pe coasta oceanului Atlantic și are o populație de 27 de milioane de locuitori și cu un produs intern brut, pe cap de locuitor, de 1,6 mii de dolari, de circa 3 ori mai puțin decât al Republicii Moldova. Lipsesc iernile, temperatura medie anuală fiind de 31 de grade. Februarie este luna cea mai caldă.

Unii dintre ei se află în Moldova de câteva luni, alții - de câțiva ani. Toți însă au același dor pentru țara natală. Înainte de a ne lăsa să-i cunoaștem, ne-au intonat imnul național al Camerunului.

Fabrice a ales Republica Moldova, la recomandarea unui prieten din Camerun, care a studiat aici și a rămas impresionat de modul nostru de viață.

„- Prietenul meu mi-a spus că viața e ușoară și pot studia ușor aici. - Știai ceva despre Moldova înainte să ajungi aici? - Doar puțin. Știam că este lângă România și Ucraina. Dar nimic altceva. Nu știam despre cultura și oamenii de aici. Dar prietenul meu mi-a spus că este un loc foarte bun unde pot să studiez”.

Pentru Fabrice, s-a adeverit că prietenul său a avut dreptate. Și el a rămas plăcut surprins de țară noastră și de oamenii de aici.

„În Moldova, oamenii sunt foarte ospitalieri. Mă simt aici exact ca în Camerun, singura diferență este că nu am familia și prietenii lângă mine. Dar moldovenii cu care mă întâlnesc și interacționez aici, mă fac să uit de dor. Mă simt aici ca acasă”, ne-a spus unul dintre studenți, Fabrice Ezo'o Eba'a. 

A venit în Moldova pentru a studia economia. Nu pentru că acasă nu ar fi putut. La noi, spune el, are posibilitatea să studieze mult mai în profunzime acest domeniu: „În țara mea, nu există economie atât de specializată. Dacă pot să compar studiile din Moldova cu cele din Camerun, pot să spun că, în Moldova pot să studiez în profunzime economia, în amănunt. Mult mai mult decât în țara mea”.

Ne-a povestit că unele obiceiuri alimentare ale moldovenilor l-au surprins: „Eu nu obișnuiesc să mănânc cartofi, acasă nu prea mâncam. Aici am fost nevoit să mănânc și deja îmi place. În Moldova, toți oamenii mănâncă cartofi, pregătiți în multe feluri”.

La fel ca Fabrice, și Patricia a venit în Republica Moldova pentru a studia economia. Dar spre deosebire de el, tânăra vrea să rămână aici, pentru a locui și a munci.

„Țara pentru mine este interesantă. Eu consider că aceasta e bine. Oamenii sunt ospitalieri, profesorii noștri se comportă foarte bine cu noi. Este adevărat că nu suntem obișnuiți cu frigul, dar îmi place mult în Moldova. După Camerun, care este țara mea de baștină, îmi place mult Moldova”, ne-a povestit o studentă, Patricia Laure Maffee Jokue.

Pe Evador l-a impresionat Chișinăul, dar și ospitalitatea moldovenilor. E pasionat de călătorii și ar vrea să facă o carieră din asta, pentru a-și asigura viața pe care și-o dorește.

„Cred că trebuie să învăț mult. Aș vrea să am o activitate care să-mi permită să călătoresc, eu iubesc să călătoresc. Îmi doresc să am mult succes în activitatea mea, pe care să o fac din plăcere, din pasiune. Și asta mă va ajuta să câștig mulți bani și să fiu independent”, a spus un alt student, Evador Jieufack Tedjoute.

Alberic e pasionat de automobile și de motoare. Pentru a studia acest domeniu, a ales să vină în Republica Moldova.

„Am ajuns aici grație unui prieten din Camerun, care a studiat în Moldova la fel ca mine. Și într-o discuție cu el, am ajuns la concluzia că ar fi interesant pentru mine să vin și să studiez aici”, a menționat Alberic Josse Kwekam Wendji.

Pentru cei care ar dori să facă o călătorie în Camerun, au avut câteva cuvinte de prezentare a țării: „Aș putea prezenta Camerunul în câteva cuvinte. Culorile drapelului nostru sunt verde, roșu și galben cu o stea de aur deasupra. Camerun este o țară mare, cu multe regiuni și departamente. Avem situri turistice, plaje, avem meniuri diferite în funcție de triburi. Populația noastră este foarte ospitalieră”.

Studenții din Camerun află despre Republica Moldova și învață limba română datorită Luciei Cepraga, care este coordonatorul lor. 

„Cu studenții străini este ceva specific să lucrezi, pentru că, pe lângă competențele profesionale de a preda limba română unor străini, intervine componenta culturală. Prin limbă încercăm să transmitem și cultura țării noastre. Îmi place foarte mult că, atunci când lucrezi cu ei, simți că ei vor lucrul ăsta, că vor să cunoască. Dacă au neclarități, încercăm prin exemple să precizăm anumite lucruri”, a relatat doctorul în filologie, Lucia Cepraga.

Uneori, studenții i se confesează și caută afecțiune și înțelegere. E ușor de înțeles de ce,sunt departe de casă și duc dorul familiilor și al prietenilor: „Nu am alte posibilități de a-i ajuta și de a-i susține atunci când sunt departe de casă, decât să-i încurajez că totul va fi bine și trebuie să gândim pozitiv. Astea sunt instrumentele mele, prin comunicare. Încerc de fiecare dată să-i integrez cultural sau social”.

Au existat și cazuri în care studenții au renunțat la cursuri, alegând să se întoarcă acasă. Unii - de voie, alții - de nevoie.

„Pe alocuri, cineva legal nu a reușit să rezolve anumite formalități. Am avut studenți care nu s-au regăsit în mediul nostru. Chiar și studenților din Camerun, în permanență le este frig și m-au întrebat unde este zăpada, pentru ei zăpada este ceva deosebit”, ne-a spus Lucia Cepraga. 

Pe lângă limbile oficiale - engleza și franceza, în Camerun sunt peste 280 de limbi diferite. 

„Salut, eu sunt Patricia. Am venit în Moldova ca să învăț limba română, pentru a putea munci și locui aici. Și mai ales, pentru a mă întoarce la un moment dat în țara mea și a ajuta la dezvoltarea ei”.  

„Eu mă numesc Evador și am venit în Moldova, mai exact în Chișinău, ca să studiez management și să învăț limba română”. 

Ca și în Republica Moldova, în Camerun se dansează mult. Sunt peste 200 de dansuri tradiționale. Pe unul ni l-au arătat și nouă. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Pensionari norvegieni, voluntari în Moldova! Cum ajută o organizație norvegiană bătrânii și persoanele cu dizabilități din Selemet
/VIDEO/ Cioplește durerile țăranilor în lemn: Povestea unui meșter de valoare din valea Nistrului Orb
Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
/ВИДЕО/ Продление ареста Таубер: "шоровцы" намерены бойкотировать заседания парламента
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Украина подтвердила гибель девяти человек в затопленном городе Алешки в Херсонской области
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Два пограничных пункта на границе с Украиной временно перекрыли
Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
/ВИДЕО/ Пора черешни. Местные садоводы готовят сладкую ягоду на экспорт
В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих
/ВИДЕО/ В Египте акула напала на купающегося туриста. Мужчина погиб на глазах у отдыхающих

Передвижные пункты вакцинации сегодня будут дежурить в Центре и на Буюканах

28 декабря 2021, час 09:13

В столице продолжают работу мобильные пункты вакцинации, оборудованные в общественном транспорте. 

Cегодня троллейбус будет находиться в секторе Центр на улице Арборилор вблизи ТЦ Shopping Malldova, а автобус на Буюканах по адресу:  Каля Ешилор, 10, возле магазина Fourchette.

Пункты вакцинации будут работать с 10:00 до 18:00.

Граждане могут идентифицировать эти транспортные единицы по стикерам со словами в поддержку кампании вакцинации против COVID-19.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/ВИДЕО/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram