Slusari, după publicarea contractelor încheiate cu MGRES: „Prima analiză denotă că au fost semnate juridic în defavoarea Moldovei”

24 января 2023, час 22:20

Prima analiză a contractelor semnate între Centrala de la Cuciurgan (MGRES) și Energocom denotă faptul că „au fost semnate juridic în defavoarea Republicii Moldova”. O spune ex-deputatul Alexandru Slusari, potrivit căruia contractele nu ar prevedea „nicio sancțiune pentru Transnistria” în cazul în care sistează sau reduce volumele de energie electrică furnizate.

„În primul rând, după semnarea ultimului contract din 3 decembrie 2022, conducerea Energocom ar trebui să fie urmărită penal pentru recunoașterea Transnistriei. În preambulul ultimului contract, Energocom recunoaște că Termocentrala din Cuciurgan exportă energia electrică în Moldova. 

Apropo, în acordurile precedente, această formulare anticonstituțională lipsește. Ancheta urmează să stabilească circumstanțele apariției clauzei respective”, a scris Slusari, pe Facebook.

„Vă propun să analizați responsabilitatea părților. În cazul în care Energocom întârzie achitarea energiei electrice livrate mai mult de 3 zile, se calculează penalitatea. Totodată, contractul nu prevede nicio sancțiune pentru Termocentrala din Cuciurgan pentru sistarea sau reducerea energiei electrice furnizate atunci când dorește ea sau cei de la Moscova”, a mai menționat fostul deputat.

„Sper foarte mult că, în scurt timp, experții se vor expune punctual pe toate aspectele tehnice și juridice ale documentelor publicate și aștept că contractele respective vor trezi un interes sporit din partea Procuraturii”, a conchis Alexandru Slusari.

TV8.md reamintește că, pe 24 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a făcut publice contractele semnate de compania Energocom și Centrala de la Cuciurgan, pe parcursul anului 2022. Astfel, au fost publicate atât contractele, cât și anexele documentelor.

„Vom continua să asigurăm țara cu resurse energetice și vom avea grijă ca informațiile referitor la acțiunile Guvernului în domeniul energetic să fie publice”, a menționat, în context, ministrul Spînu.

În cadrul ediției din 19 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Andrei Spînu a fost întrebat de ce contractele dintre Energocom și MGRES nu au fost făcute publice, după cum a solicitat anterior premierul Natalia Gavrilița.

Atunci, ministrul a argumentat că MGRES nu a răspuns dacă permite acest lucru: „Energocom a solicitat de la MGRES dreptul de a publica contractul, nu avem încă un răspuns. Este o clauză cu adevărat în contract, care nu permite publicarea lui. Este un contract comercial, s-a făcut solicitare, chiar și azi am discutat cu MGRES”.

Totodată, Spînu a subliniat că va „insista ca următorul contract să nu mai aibă această clauză de confidențialitate” pentru a putea fi publicat.

Pe 3 decembrie, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice pentru luna decembrie cu MGRES, iar în schimb, Chișinăul a livrat volumele de gaze rusești către regiunea transnistreană. 

În timp ce unii au criticat decizia, considerând că un asemenea contract este „o trădare de patrie”, „o greșeală”, care ar „sugruma economia noastră”, alții au apreciat-o, subliniind că acest acord contribuie la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova și totodată, ne permite ca plata pentru facturile la lumină să fie mai mică.

Pe 27 decembrie, Energocom a anunțat că a prelungit contractul cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna ianuarie, urmând ca malul stâng să primească gaze naturale furnizate de Gazprom în valoare de 5,7 milioane m³ pe zi, ca în decembrie.

/DOC/ Contractele semnate de Energocom și MGRES, desecretizate. Spînu a făcut publice documentele
Contractul semnat cu MGRES pentru furnizarea energiei electrice: Între critici și laude
Acordul cu MGRES pentru furnizarea energiei nu ne oferă nicio siguranță? Spînu: „Dar la moment avem lumină”
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Мать девочки, которую насмерть сбил троллейбус, выступила с видеообращением
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Американские СМИ призвали освободить арестованного в России журналиста Wall Street Journal
Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
/ВИДЕО/ Санду прибыла в Украину на саммит по случаю освобождения Бучи
Взрыв дымовой гранаты: боец Fulger пострадал во время учений
Взрыв дымовой гранаты: боец Fulger пострадал во время учений
Лукашенко: "Мой век заканчивается. Я наелся"
Лукашенко: "Мой век заканчивается. Я наелся"

Правительство выделит на содержание и ремонт дорог в 2023 году около 1,4 млрд леев

22 февраля 2023, час 14:32

Кабинет министров утвердил бюджет на содержание и строительство дорог как национального так и местного значения. Эта сумма составит примерно 1,4 млрд леев. Об этом сообщили на заседании Совета дорожного фонда.

“Средства будут направлены на содержание и ремонт инженерных сооружений и дорог общего пользования протяженностью 5 951 км”, — уточнила министр инфраструктуры Лилия Дабижа.

Из этих средств 828 млн. леев планируется использовать для работ по техническому обслуживанию национальных дорог общего пользования, а 534 млн. леев пойдут на содержание мостов, выполнение проектно-оценочных работ, закупку оборудования и т. д.

«Очень важно обеспечить эффективное использование финансовых средств, выделяемых на строительство и содержание дорог. За работами необходимо тщательно следить, чтобы граждане пользовались качественными дорогами», — сказал премьер-министр Дорин Речан.

В прошлом году правительство выделило в дорожный фонд 1,81 млрд леев, из которых освоено 1,63 млрд леев.

Жители Дурлешт жалуются на ремонт дороги
Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Водителя троллейбуса, насмерть сбившего девочку, задержали на 72 часа
Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
/ВИДЕО/ Немецкие танки Leopard 2 и британские Challenger прибыли в Украину
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
Итоги недели: Правобережье справляется без российского газа
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В ПСРМ прокомментировали уход Лозован из партии: "Те, кто продаются за деньги, не могут считаться надежными лидерами"
В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
/ВИДЕО/ В Кишиневе легковой автомобиль столкнулся с автобусом
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram