Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura (AIPA) condamnă vehement orice act de corupție și îndeamnă solicitanții de subvenții să sesizeze conducerea AIPA despre orice abatere admisă în procesul examinării cererilor de către angajați. Precizarea vine după ce marți, 24 ianuarie, ofițerii CNA au desfășurat percheziții în cadrul unor dosare, unde sunt vizați 5 angajați AIPA.
În urma verificărilor, din Agenție au fost preluate, pentru documentarea cauzelor, un hard disk și șapte dosare de solicitare a sprijinului financiar pentru acordarea subvențiilor post-investiționale, alte mecanisme de subvenționare nefiind solicitate spre verificare.
„În perioada 2021-2023, AIPA a gestionat în exclusivitate surse financiare din bugetul de stat, care sunt alocate anual conform Legii Bugetului. Prin urmare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură reiterează faptul că acordă tot suportul și colaborează cu organele abilitate de stat ce vizează investigarea dosarelor, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare”, se arată în comunicatul emis de AIPA.
TV8.md reamintește că șase persoane au fost reținute, şase sunt cercetate, iar în alte 24 de persoane urmează a fi audiate şi recunoscute în calitate de bănuiți în urma celor 68 de percheziții efectuate ofițerii CNA la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Potrivit PA, sunt vizați angajați AIPA din Bălți și Comrat, administratori de societăți cu răspundere limitată, administratori de societăți pe acțiuni, primari și persoane terțe. Perchezițiile au avut loc în Glodeni, Bălți, Comrat, Chișinău, Rîșcani, Fălești și Drochia.
În total au fost inițiate 26 de cauze penale pentru abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă şi spălare de bani, documentate de procurorii CNA şi ai Procuraturii Anticorupţie. Fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate prin diferite forme ascunse către funcţionari din cadrul AIPA.
În cadrul perchezițiilor au fost ridicate peste 350 de mii de lei, 10 mii de dolari, 13 telefoane mobile, calculatoare, un notebook, 2 arme deținute fără permis. Sumele ajungeau până la 150 de mii de lei per contract de subvenţionare. Un alt episod, cu un prejudiciu stabilit de 3,5 milioane de lei, a constat în oferirea de subvenţii eludând prevederile legale.