Discuții aprinse în Parlament pe marginea reformei Guvernului. Deputații au avut păreri împărțite despre funcția de secretar general de stat, care o va înlocui pe cea de vice-ministru. Comunistul Vladimir Voronin s-a dat în spectacol și a spus că orice ar încerca guvernul să facă, oricum va fi haos. Proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură.

„El nu-ți răspunde concret, fiindcă nu cunoaște tema raportorul. În armată ai fost? Iată toți aceștia o să fie generali, nimeni n-o să răspundă nimic în acest guvern. La voi acum e bardac, cum o să lucreze după ce va fi votat? Cum poate guvernul să fie nepolitizat?”, a spus Vladimir Voronin.

„Membrii guvernului vor primi girul politic. Cei de la nivele inferioare nu vor fi politizați”, a menționat Iurie Ciocan.

Vadim Pistrinciuc, vicepreședinte al fracțiunii PLDM, a sugerat să fie lăsat măcar un vice-ministru politic, la care Ciocan a spus că legea le permite să vină cu un amendament.

Chiar și așa, proiectul a fost votat astăzi în prima lectură. Acesta presupune excluderea funcției politice de vice-ministru, care va fi înlocuită cu una administrativă – cea a secretarului de stat. Funcționarii ar urma să fie selectați în urma unui concurs public. Responsabil de elaborarea politicilor va fi ministrul. Cheltuielile estimate pentru acest proiect se ridică la aproape patru milioane de lei. Aici sunt incluse și indemnizațiile, în valoare de două salarii de funcție, de care vor beneficia cei 38 de vice-miniștri, care urmează a fi disponibilizați.