Un miliard și jumătate de lei a ratat țara noastră anul trecut pentru diverse proiecte, inclusiv de reparație a drumurilor. Jumătate din totalul acestei sume au fost granturi. Cifrele au răsunat în plenul Parlamentului, pe 6 iunie, unde a fost discutat raportul privind executarea bugetului de stat pentru anul trecut.

„Într-adevăr anul trecut a fost un grad redus de asimilare a proiectelor cu finanțare externă. O cauză a fost faptul că finanțarea a fost deblocată în a doua parte a anului. A doua cauză este deficiența în capacitățile instituționale”, a menționat Octavian Armașu, ministrul finanțelor.

Astfel, din cauza gestionării incorecte a banilor, Republicii Moldova i-a scăpat ca printre degete jumătate de miliard de lei, bani pentru reparația drumurilor. Din celelalte 300 de milioane de lei, Ministerul Economiei nu a valorificat 48 de milioane, Ministerul Justiției – 12 milioane de lei, celelalte 240 de milioane fiind ratate de ministerele Agriculturii, dar și de ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale.

„Reiterez, responsabilitatea este a autorităților publice centrale”, a spus Maria Cărăuș, viceministru al finanțelor.

„În fața guvernului, în fața membrilor guvernului, cineva a fost taxat sau nu?”, a menționat Maria Postoico, deputat PCRM.

În cele din urmă, raportul privind executarea bugetului de stat pentru anul trecut a fost aprobat de către Parlament. Astfel, au fost încasate venituri de aproape 29 de miliarde de lei, cheltuielile au fost mai mari de 32 miliarde de lei, iar deficitul bugetar a depășit 34 de miliarde de lei.