În Moldova va fi organizat proiectul internațional intercultural „Izvoarele toleranței, Moldova 2017” pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani. Proiectul se va desfășura în perioada 16-27 iulie, la baza de odihnă „F’estival”, satul Leordaia, raionul Călărași.

Scopul proiectului este de a crea o platformă pentru familiarizarea participanților cu diversitatea culturală și etnică a Moldovei, crearea condițiilor pentru dialog și cooperare reciprocă, stimularea dialogului între grupurile etnice, educarea toleranței interetnice, combaterea xenofobiei, stereotipurilor și prejudecăților.

În perioada desfășurării activităților, în tabară vor participa 83 de adolescenți din peste 8 comunități etnice din Republica Moldova (Bulgară, Găgăuză, Evreiască, Moldovenească, Poloneză, Romă, Rusă și Ucraineană) printre care participanți din diferite regiuni a Moldovei (inclusiv Găgăuzia și Transnistria), Ucraina, Rusia, și un grup de copii refugiați.

Tabăra este organizată pentru cel de-al 7-lea an după metodologia unică de imersiune în particularitățile culturii anumitor etnii – istoria, limba, literatura, arta, tradițiile, bucătăria. În afară de cele 7 zile, dedicate culturilor, în tabără vor fi organizate și zile tematice – „Ziua Toleranței și Diversității” și „Ziua Schimbărilor sociale și Poziției civice”. În 2016 proiectul „Izvoarele toleranței” a fost inclus în raportul special ONU pentru problemele minorităților, realizat în timpul misiunii ei în Republica Moldova. Aceasta a menționat tabăra drept exemplu de bune practici pentru creșterea nivelului de toleranță interetnică și creșterea cunoștințelor despre diversitatea etnică și religioasă.

Programul taberei:
16 iulie – Deschiderea taberei;
17 iulie – Ziua Poloneză;
18 iulie – Ziua Găgăuză;
19 iulie – Ziua Rusă;
20 iulie – Ziua Moldovenească;
21 iulie – Ziua Evreiască;
22 iulie – Ziua Schimbărilor sociale;
23 iulie – Ziua Bulgară;
24 iulie – Ziua Ucraineană;
25 iulie – Ziua Romă;
26 iulie – Încheiere taberei.

Proiectul poate fi urmărit pe pagina de Facebook.