Nemulțumiri în rândul academicienilor, după ce ieri Guvernul a aprobat noul cod prin care Academia de Științe va fi reformată. Savanții moldoveni se declară împotriva restructurării, pe motiv că modificările vor stagna cercetarea în țara noastră. Aceștia solicită o întrevedere cu președintele parlamentului, Andrian Candu. De partea cealaltă, responsabilii de implementarea reformei spun că cercetătorii vor avea doar de beneficiat.

„Eu sunt sigur că această reformă se face nu în interesele științei. Pe cineva îl interesează în primul rând imobilul academiei. Dar pe cine interesează? Nu pot să știu”, a menționat Teodor Furdui, președinte al Sfatului Academicienilor AȘM.

Academicianul mai spune ca această reforma va afecta dezvoltarea științei. Președintele Gheorghe Duca însă este de părere că totul se face pentru a obține dividente politice: „Politicul numai o să câștige. O să câștige la alegeri, electoratul, imagini. Eu nu vreau ca noi să speculăm cu patrimoniul care trebuie să fie vândut, ca cineva să beneficieze de aceasta. Eu consider că acesta este un lucru imoral”, susține președintele Academiei de Științe.

Mai mulți cercetători se declară nemulțumiți de faptul că cele 19 instituții subordonate Academiei urmează a fi absorbite de către Ministerul Educației. Printre acestea se numără institutele de profil, liceul și universitatea, biblioteca și Grădina Botanica.

Academicienii îi vor cere președintelui Parlamentului o întrevedere pentru a-l convinge că proiectul reformării Academiei de Științe nu trebuie votat. Responsabilii de implementarea reformei spun că cercetătorii vor avea doar de beneficiat.

„Anul acesta pentru cercetători din bugetul de stat pleacă 174 de mln de lei prin intermediul Academiei de Științe. La anul viitor, 340 de mln. Aceste sume nu apar din bugetul de stat, ci apar din reorganizarea procedurilor interne ale Academiei”, a spus Iurie Ciocan, șef Centru de Implementare a Reformelor.

Potrivit noului Cod cu privire la știință și inovare, aprobat ieri de cabinetul de miniștri, Academia nu va mai gestiona fondurile din domeniul cercetării, iar accesul la acești bani va fi extins și pentru alți doritori. Conform unei evaluări realizate de Agenția Proprietății Publice, instituțiile din cadrul Academiei dețin un patrimoniu de peste trei miliarde de lei.