/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Academicienii nu vor restructurare. Cercetătorii critică noul Cod cu privire la știință

missing
11 iulie 2017, ora 19:18

„Eu sunt sigur că această reformă se face nu în interesele științei. Pe cineva îl interesează în primul rând imobilul academiei. Dar pe cine interesează? Nu pot să știu”, a menționat Teodor Furdui, președinte al Sfatului Academicienilor AȘM.

Academicianul mai spune ca această reforma va afecta dezvoltarea științei. Președintele Gheorghe Duca însă este de părere că totul se face pentru a obține dividente politice: „Politicul numai o să câștige. O să câștige la alegeri, electoratul, imagini. Eu nu vreau ca noi să speculăm cu patrimoniul care trebuie să fie vândut, ca cineva să beneficieze de aceasta. Eu consider că acesta este un lucru imoral”, susține președintele Academiei de Științe.

Mai mulți cercetători se declară nemulțumiți de faptul că cele 19 instituții subordonate Academiei urmează a fi absorbite de către Ministerul Educației. Printre acestea se numără institutele de profil, liceul și universitatea, biblioteca și Grădina Botanica.

Academicienii îi vor cere președintelui Parlamentului o întrevedere pentru a-l convinge că proiectul reformării Academiei de Științe nu trebuie votat. Responsabilii de implementarea reformei spun că cercetătorii vor avea doar de beneficiat.

„Anul acesta pentru cercetători din bugetul de stat pleacă 174 de mln de lei prin intermediul Academiei de Științe. La anul viitor, 340 de mln. Aceste sume nu apar din bugetul de stat, ci apar din reorganizarea procedurilor interne ale Academiei”, a spus Iurie Ciocan, șef Centru de Implementare a Reformelor.

Potrivit noului Cod cu privire la știință și inovare, aprobat ieri de cabinetul de miniștri, Academia nu va mai gestiona fondurile din domeniul cercetării, iar accesul la acești bani va fi extins și pentru alți doritori. Conform unei evaluări realizate de Agenția Proprietății Publice, instituțiile din cadrul Academiei dețin un patrimoniu de peste trei miliarde de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram