Avocații din Chișinău sunt tot mai aproape de greva generală. Ultimatumul dat pentru soluționarea revendicărilor expiră peste patru zile. Situația nu pare să se amelioreze. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii îndeamnă avocații să folosească alte pârghii legale și să renunțe la proteste.

Nemulțumirile sunt legate de aplicarea măsurii preventive de arest despre care avocații spun că instanțele și magistrații abuzează. Așa că Baroul de Avocați din Chisinau a cerut Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și Curții de Apel Chișinău să avertizeze judecătorii în privința faptului că aplică excesiv arestul preventiv și arestul la domiciliu.

„Dacă abuzează, consideră ei că abuzează, atunci, ar trebui să înainteze în cazul dat la inspecția judiciară să verifice din punct de vedere procesual, dacă judecătorul a încălcat una sau alta”, spune Victor Micu, președintele CSM.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii crede că avocații vor renunța la greva generală care prevede refuzul de a participa la ședințele de judecată în care sunt examinate solicitările de aplicare a măsurii preventive.

„Cred că sunt responsabili și cred că nu se va ajunge la faptul, la chestiunea de boicotare, sau cum s-a invocat în demers”, susține Micu.

Decanul Baroului de Avocați Chișinău, Emanoil Ploșniță, a refuzat, deocamdată, să comenteze declarațiile președintelui CSM, Victor Micu. Ultimatumul avocaților expiră sâmbătă, 15 iulie.