Mai multi părinți și profesori ai gimnaziului din comuna Ciorescu, care ar urma să se închidă de la întâi septembrie, spun că se vor plânge președintelui Igor Dodon. Aceștia sunt indignați că autoritățile municipale vor să le închidă școala, iar copiii vorbitori de rusă să învețe la un liceu cu predare în limba română. Decizia de a sista activitatea gimnaziului a fost anunțată ieri, în cadrul ședinței primăriei capitalei, din motiv că școala are puțini elevi.

Vestea că gimnaziul nr.45 urmează să fie închis de la 1 septembrie a ajuns și la părinții elevilor. În jur de 20 de oameni au venit, aseară, în fața instituției pentru a-și exprima nemulțumirea. Printre aceștia este și Irina Dâdici. Deși locuiești în satul Goieni, de ani buni femeia își aduce copiii anume la acest gimnaziu: „Nimeni nu ne-a spus nimic. Totul este foarte bine. Bani pentru reparație am dat, școala am reparat. Deja aproape toate clasele sunt gata”.

Indignați sunt și alți părinți care spun că se tem că dacă elevii vor fi transferați la școlile cu predare în limba română, nu vor mai studia creațiile poeților ruși, Pușkin sau Lermontov.

Anunţul că școala se va închide i-a nemulțumit și pe profesori, care riscă să-și piardă locurile de muncă: „Noi avem foarte mulți copii din familii defavorizate. Ce va fi cu acești copii, noi nu știm”, a menționat Olesea Verdeș, profesoară de clasele primare.

Părinții amenință cu proteste și spun că vor ajunge și la președintele ţării, dacă nu vor fi luați în seamă: „Ne vom adresa, președintelui nostru, Igor Nicolaevici, să ne ajute el să rezolvăm această problemă.”

Responsabilii de la educație susțin că școala va fi închisă oricum, în condițiile în care aici învață puțini elevi. „Ce se referă la gimnaziul 45 cu Bălcescu, aici într-adevăr este o problemă, pentru că acolo sunt clase cu predare în limba rusă. Liceul este cu predare în limba română, dar nu văd eu o problemă mare că ei nu se putea încadra”, a susținut Alexandru Fleaș, șef interimar DGETS.

La gimnaziul cu predare în limba rusă din Ciorescu își fac studiile aproximativ 60 de elevi, pe când capacitatea acestuia este de peste 600 de copii. Aici învață copii din șase sate învecinate. Instituția urmează a fi comasată cu Liceul „Nicolae Bălcescu”, din aceeași localitate.