Reforma din sistemul de sănătate scoate în stradă oameni. În sudul țării, la Cimișlia, s-a protest față de intenția închiderii spitalului raional. Medicii se tem că vor rămâne pe drumuri, mai ales că instituția a fost renovată în ultimii ani și au fost investite milioane de lei. Oamenii au înțeles greșit, afirmă Ministerul Sănătății, potrivit căruia spitalul nu se va închide, iar doctorii nu-și vor pierde locul de muncă.

În fața primăriei din Cimișlia au venit aproape o sută de persoane, majoritatea bătrâni. Toți sunt împotriva reorganizării spitalului raional. Revoltați și cu lacrimi în ochi, oamenii învinuiesc autoritățile că nu se gândesc la sănătatea muritorilor de rând.

„Eu le-aș dori la cei de la guvernare să nască și soțiile lor și tot să le plătească 500 de lei pe lună nu mai mult. Și să se gândească în fiecare zi că eu sunt mamă la trei copii”, spune indignată o femeie.

„De ce noi trebuie să mergem undeva? Noi avem policlinică. Nu consider corect că cineva decide soarta unui oraș așa la unu, doi, trei”, spune un alt localnic.

„Pentru ce au trebuit să facă renovarea la toate acestea? Bani băgați mulți. 8 milioane pentru ambulanță. Da câte sute de mii de lei pentru uși, ferestre. Asta înseamnă că deja este privatizat totul, inclusiv salvarea este privatizată”, spune un alt locuitor al raionului.

Susținuți și de unii consilieri locali, locuitorii din Cimișlia cred că reforma se face pe criterii politice, cu scopul de a distruge sistemul de sănătate și nu de a-l îmbunătăți.

„Se face o greșeală și o crimă. Am închis școlile, acum închidem spitalele și ce facem cu oamenii? La Repida este cimitirul și la noi se spune că se duc la Repida”, spune Iosif Chetraru, consilier raional Cimișlia.
Și medicii se gândesc cu groază că, în câțiva ani, ar putea să ajungă șomeri.

„Eu mă gândesc să căutăm de lucru. Am 25 de ani lucrați la un loc, în chirurgie și maternitate. Într-adevăr nu este bine”, spune Elena Bordeianu, medic.

Spitalul din Cimișlia este unul model din raion, spune directorul instituției. În ultimii ani s-au cheltuit peste 3 milioane și jumătate de lei atât pentru reparația capitală a clădirii, cât și pentru a cumpăra utilaje medicale moderne.

„Cu regret încă nu am o claritate ce se va întâmpla cu clădirile noastre. Considerăm că nu este în folosul cetățenilor. Nu suntem gata, considerând că formula propusă azi de către Ministerul Sănătății nu este cea mai reușită”, afirmă directorul instituției, Mariana Florea.

Cei de la Ministerul Sănătății sunt convinși că oamenii au înțeles greșit reforma spitalicească și încearcă să-i liniștească.

„Policlinica, chirurgia de zi sau careva mici intervenții se vor păstra la nivel de fiecare raion. Regionalizarea prevede redirecționarea fluxului de pacienți în stări grave. Ceea ce ține de ambulanțe, vor fi dotate cu autosanitare corespunzătoare. Niciun cadru medical nu urmează a fi disponibilizat sau eliberat”, a explicat Oleg Creciun, vice-ministru al Sănătății.

Potrivit directorului Spitalului din Cimișlia, în următorii șapte ani, va fi redus numărul de paturi cu 108, astfel în instituția medicală vor putea fi internați doar 47 de pacienți, față de 155 în prezent.