Conducerea Ministerului Educației a fost chemată la raport în plenul Parlamentului. Astfel, săptămâna viitoare, viceministrul Lilia Pogolșa urmează să ofere explicații privind erorile depistate în desfășurarea examenelor de BAC, în special cele care vizează testele la fizică. Deocamdată nu se știe însă dacă audierile vor fi publice.

„Mediul academic a constatat, în special ce ține de fizică, că testele nu corespund abordărilor științifice. Grila de evaluare este cu totul deplasată și inadecvată. În Europa și țările dezvoltate nu există așa grilă”, a menționat Vlad Bătrâncea, deputat PSRM.

„Ne bucură că PSRM aduc tot mai mult exemplul Europei și nu al Rusiei. Recunosc unde se fac carte cu adevărat”, a replicat Alina Zotea, deputată PL.

„Din momentul de când a fost introdus BAC-ul avem probleme. Cu ce scop discutăm atâta. De anulat BAC-ul în genere”, a susținut Vladimir Voronin, deputat PCRM

„Întrebarea ține de calitatea învățământului, ce fac pedagogii dacă copiii nu reușesc să susțină examenele? M-am întâlnit cu un grup de pedagogi care singuri se revoltă”, a mai comentat Dumitru Diacov, vicepreședintele fracțiunii PDM.

Totuși, deocamdată nu se știe dacă audierile vor fi sau nu publice. „În comisie am audiat un raport. Noi am luat o decizie să ne pregătim foarte serios, iar audierile să le facem în toamnă, pentru că sesiunea de BAC încă nu s-a terminat”, a spus Vladimir Hotineanu, deputat PDM.

Președintele Parlamentului a menționat însă că dacă informația este sensibilă, dezbaterile ar putea fi desfășurate în regim închis.

Deși socialiștii inițial au propus audierea viceministrului Educației în această săptămână, majoritatea deputaților au decis să le ofere timp responsabililor pentru pregătirea detaliată a raportului.

Marți, Lilia Pogolșa a declarat că testele elevilor care au dat BAC-ul la fizică pe note de nouă si zece ar putea fi reevaluate. Asta pentru că, potrivit viceministrului Educatiei, itemii nu corespund curriculei de învățământ. Anterior, mai mulți profesori au cerut ministerului anularea acestor itemi și acordarea punctajului maxim. Aceștia au elaborat atunci și o scrisoare în care au analizat problemele greșite și au acuzat autorii ca sunt analfabeți și nu cunosc legile elementare ale fizicii.