/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Ghimpu, despre dosarul Chirtoacă: „Înlăturarea avocaților, cea mai gravă încălcare a dreptului la apărare”

missing
14 iulie 2017, ora 08:16

Potrivit lui Ghimpu, Dumitru Robu, prin decizia pe care luată, a încălcat articolul 72 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova, dar și articolele 64-66 și 69, impunând primarul să scrie declarații în lipsa apărării.

Într-o postare pe Facebook, liderul PL, pe lângă faptul că și-a exprimat nemulțumirea, a atașat și copii ale ordonanței procurorului, dar și articolele pe care acesta le-ar fi încălcat.

„Iată una din metode cum se instrumentează dosarele politice! „Motivul” înlăturării apărătorilor invocat de procuror că, apărătorii, intenționat „creează impedimente la efectuarea acțiunilor de urmărire penală”, un neadevăr vădit, însă nici acesta nu se regăsește în prevederile art.72 din Codul de procedură penală al RM. În consecință, începând cu data de 31 mai 2017, atunci când au fost înlăturați avocații, au trecut 44 de zile și Dorin Chirtoacă nu este audiat, pentru că refuză să dea declarații în lipsa avocaților, drept garantat de Legea Supremă. Astfel, apare întrebarea: cine tergiversează examinarea cauzei, procurorul sau avocații? Totodată, menționez că înlăturarea avocaților se consideră cea mai gravă încălcare a dreptului la apărare, prevăzută de Constituția RM și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a scris acesta”, a scris acesta.

Amintim că, pe data de 13 iulie, a avut loc o nouă ședință de judecată în cadrul dosarului deschis pe numele lui Dorin Chirtoacă, în care ar fi trebuit să fie examinată plângerea avocaților, după ce aceștia au fost înlăturați, la solicitarea procurorului Dumitru Robu, pe motiv că ar tărăgăna procesul.

Ședința, însă, a fost, din nou, amânată pentru data de 20 iulie. Motivul amânării ar fi că procurorul nu a făcut cunoștință încă cu plângerea avocaților.

Pe data de 25 mai, după 4 ore de percheziții în biroul său din Primărie și aproape 2 ore de percheziții în locuința sa, edilul fost reținut de CNA. La 22 iunie primarul Dorin Chirtoacă a primit încă 25 de zile de arest la domiciliu după ce a fost învinuit în dosarul parcărilor cu plată din Capitală.

Foto: facebook.com/Mihai Ghimpu

Foto: facebook.com/Mihai Ghimpu

Foto: facebook.com/Mihai Ghimpu

Foto: facebook.com/Mihai Ghimpu

Foto: facebook.com/Mihai Ghimpu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram