Spitalele municipale și raionale din țară ar putea fi luate din grija autorităților locale și trecute în subordinea Ministerului Sănătății. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de legislativ în prima lectură.

Autorii spun că, în prezent, autoritățile administrativ teritoriale nu dispun de suficiente resurse pentru modernizarea instituțiilor. Inițiativa, înaintată de trei democrați, nu a fost însă pe placul opoziției. În semn de protest, comunistul Vladimir Voronin a părăsit sala de ședințe.

„Transferarea acestor instituții în subordinea ministerului nu garantează investiții, fiindcă în bugetul de stat nu sunt prevăzute cheltuieli în acest sens”, a spus Oleg Reidman, vicepreședintele fracțiunii PCRM.

„Singurul lucru pe care-l poate propune ministerul este schimbarea directorului spitalului, ca să cadă de acord cu închiderea spitalelor în contextul reformei”, susține Vladimir Odnostalco, deputat PSRM.

„Astăzi soarta medicinei este hotărâtă de consiliile raionale, unde în mare parte nu fac parte specialiști din domeniul medical”, este de părere Boris Golovin, deputat PDM.

Deputatul PCRM Vladimir Voronin a calificat această inițiativă drept una „monstruoasă” și a părăsit sala de ședințe în semn de protest.

„Tocmai acești trădători v-au fost vouă, democraților, necesari pentru a propune cele mai monstruoase proiecte de legi. Referitor la acest proiect, fiecare deputat care va vota pentru el, să știți să trădați poporul, sănătatea oamenilor. N-o particip la asta și, în semn de protest, părăsesc sala de ședințe”, a spus Vladimir Voronin, deputat PCRM, înainte de a părăsi sala de ședință.

Într-un final, proiectul a fost totuși votat în prima lectură. Acesta prevede că Ministerul Sănătății va fi singurul fondator al instituțiile medicale. De asemenea, acesta va fi responsabil de numirea și eliberarea din funcție a șefilor de spitale.