/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv, tablou devastator, arme chimice, iar Rusia amenință Franța! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ O familie acuză medicii din Ialoveni că i-au schilodit fetița la naștere. Ancheta bate pasul pe loc

missing
17 iulie 2017, ora 19:04

La cei doi ani și trei luni, micuța Maria nu poate să meargă și nici să vorbească, în schimb este foarte activă și plină de zâmbete. Fetița poate ar fi avut o alta soartă, spun părinții ei, dacă la naștere medicii din Ialoveni erau mai atenți. Tatăl Mariei susține că aceasta a fost lăsată prea mult în burta mamei, unde a înghițit lichid amniotic în exces, ceea ce i-a afectat creierul.

„Nașterea la un moment dat a luat inversul, s-a stopat, la care medicul de serviciu a intrat într-un stupăr, s-a speriat și a părăsit sala de naștere. Cu părere de rău, a lăsat în sala de naștere doar moașa și servitoarea”, spune tatăl fetiței, Radu Clinchici.

„Copilul era cenușiu, fără țipăt, fără nimic. Într-o stare fără de viață”, povestește mama, Natalia Meșina.

Micuța a suferit hipoxie severă, fapt confirmat ulterior de o expertiză medico-legală. În plus, copilului i-a fost administrat și un vaccin, după care fetița a început să intre în convulsii. După naștere, micuța a fost dusă de urgență la Institutul Mamei și Copilului. Chinurile familiei nu s-au terminat nici aici. Maria a fost ținută mai bine de o săptămână în reanimație, apoi transferată la Neurologie. Părinții acuză șeful secției că i-a pus o diagnoză greșită, fetița fiind tratată de meningită.

„Au început experimente diferite. Puncții s-au făcut, ceea ce noi nu eram de acord, dar ei insistau că copilul poate să aibă meningită. Meningită nu a fost vorba defel, nici într-o diagnoză nu scrie”, mai spune mama fetiței.

La recomandarea medicilor de aici, părintii au mers în Federația Rusă, unde doctorii au diagnosticat-o cu tetrapareză spastică, un fel de paralizie cerebrală gravă. Lunar, părinții cheltuie în jur de 10.000 de lei pentru a ameliora cât de cât starea Mariei.

Între timp, familia a început lupta cu medicii pe care îi consideră vinovați de drama fetiței lor. Astfel, în martie 2016, procuratura din Ialoveni a intentat dosar penal pentru neglijență, iar moașa și doctorița de gardă figurează în calitate de învinuiți. Femeile au refuzat să vorbească în fața camerei de luat vederi.

„Atât timp cât nu există o sentință de condamnare definitivă și irevocabilă, nu suntem în prezența unei vinovății, suntem în prezența existenței unei bănuieli rezonabile”, a declarat Angela Popil, avocata medicului.

De partea cealaltă, procuratura Botanica verifică acțiunile șefului secției Neurologie de la Institutul Mamei și Copilului. Am încercat să obținem un comentariu din partea instituției, însă responsabilii de comunicare au cerut o solicitare în scris, urmând să răspundă în cel mult 15 zile. Nici doctorul vizat nu a dorit să comenteze cazul. Între timp, ancheta din Ialoveni bate pasul pe loc. Procurorul ne-a declarat că dosarul este unul complex, acum urmând să fie inițiată o nouă expertiză genetică pentru a afla dacă nu cumva din vina tatălui fetița a suferit traume. Anterior, un alt copil al bărbatului a murit la naștere. Prima expertiză a arătat că Maria nu a avut probleme genetice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram