Președintele țării, Igor Dodon, a promulgat legea cu privire la reforma Guvernului, care va duce la reducerea numărului de ministere, dar și la optimizarea cheltuielilor Executivului, spune el, iar în curând, premierul Pavel Filip va prezenta deputaților lista cu cele nouă ministere.

„Întotdeauna am optat pentru reducerea numărului de demnitari, deoarece nu este corect să păstrăm același număr de funcționari de rang înalt ca acum 25 de ani. În această perioadă Republica Moldova a pierdut aproape o treime din populație, iar numărul sus-pușilor a rămas cam același. Acest dezechilibru trebuia reparat și prin această lege se face un pas important în acest sens. Dar acesta e abia începutul. Voi insista ca și numărul deputaților în Parlament să fie redus de la 101 la 71. Aceste reforme, mult mai capitale și dureroase pentru actuala guvernare, le vom face în cele din urmă, fiindcă avem susținerea poporului”, a scris Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Pentru reforma Guvernului, în Parlament, au votat 53 de deputați. Documentul va asigura cadrul legislativ necesar pentru realizarea reformei administrației publice. Vor fi consolidate responsabilitățile autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, va exista o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Unica funcție politică va fi cea a miniștrilor, iar principiile de integritate vor fi criterii de bază la desemnarea membrilor Guvernului.

Funcția de viceministru va fi exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate. În prezent, există această funcție în ministere.

De asemenea, proiectul stipulează funcțiile, împuternicirile și domeniile de activitate ale Guvernului și a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.