Proiectul de lege cu modificările elaborate până la această oră, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția a fost publicat pe site-ul Parlamentului în versiunea română și engleză. O nouă rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral va avea loc în această după-amiază.

Printre amendamentele introduse în proiect pentru lectura a doua sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Moldovei și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. În prezent, persoanele fizice pot dona 200 salarii medii, iar cele juridice – 400.

În proiect se menționează și micșorarea pragului electoral pentru blocurile electorale până la 8%. În prezent acesta este de 9% pentru blocurile formate din 2 partide și 11% pentru cele formate din mai multe partide, iar numărul minim de semnături pentru înregistrarea candidaților în circumscripțiilor uninominale este redus de la 600 la 500.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost votat în prima lectură cu votul a 74 de deputați. Până la această oră au fost organizate pe platformă parlamentară 7 dezbateri publice cu participarea reprezentanților partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor.