Aveți bani murdari sau rupți acasă? Atunci nu-i ascundeți prin sertare, dar mergeți cu ei la Banca Națională sau la oricare altă bancă licențiată. Acolo bancnotele vă vor fi schimbate în doar câteva minute.

Legea spune că bancnotele uzate pot fi schimbate în orice bancă licențiată, fie la Banca Națională. Totuși, majoritatea oamenilor nu cunosc acest lucru și aleg să arunce banii sau să-i abandoneze prin locuri dosite din casa.

Pentru a demonstra cât este de simplu să schimbi bancnotele distruse, echipa TV8 a făcut rost de câțiva lei tăiați și murdari și a mers direct a Banca Natională. Întreaga procedură a durat doar câteva secunde. Însă nu toți banii murdari și rupți pot fi schimbați, precizează specialistul de la Banca Naționala.

„Dacă din suprafața bancnotei lipsesc 45 % și mai mult, atunci bancnotele nu sunt schimbate, iar dacă este suma mai mare de 500 de lei, atunci este neapărat să prezinte buletinul și să completeze o cerere”, a declarat Corneliu Melnic, Șef Adjunct Direcție, BMN.

Ulterior, după ce au fost scoși din circulație, banii sunt distruși într-o încăpere securizată unde au acces doar câteva persoane.

„Bancnota este distrusă foarte, foarte mărunt. Din care, din aceste deșeuri este practic imposibil de a reface o altă bancnotă”, a mai spus Corneliu Melnic.

Ghișeul Băncii Naționale este deschis între orele 9:00 și 15:00. Reprezentanții Băncii Naționale au refuzat să ne spună câți oameni vin, în medie, să schimbe bancnotele uzate.