/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Expert: „Proiectul votului mixt a fost modificat superficial”. Opoziția anunță proteste pentru ziua de joi

19 iulie 2017, ora 20:11

„Deci ei n-au înțeles ce le-au spus Comisia de la Veneția. Prima impresie e că au încercat de formă să introducă niște lucruri care oricum nu clarifică situația. Este un semn de disperare că trebuie să votăm neapărat”, a menționat Valeriu Pașa, expert asociația „Watchdog.md”.

Expertul mai spune că documentul a fost modificat superficial, fără a soluționa problemele semnalate de Comisia de la Veneția: „S-a clarificat cine urmează să elibereze acest certificat de integritate – Autoritatea Națională de Integritate, cea care de aproape doi ani de zile nu poate deveni funcțională. Iată este recomandarea despre implicarea femeilor în politică, hai să facem și noi ceva acolo. Problema cu votul în diasporă – au făcut ceva numai ca să nu zică că nu au făcut”.

Chiar și așa, președintele Parlamentului precizează că proiectul va fi totuși votat în una din zilele săptămânii curente: „Se va lucra mâine, joi, vineri și, dacă este nevoie, sâmbătă pentru a epuiza toată agenda stabilită de Biroul Parlament. Un proiect important este aprobarea sistemului mixt electoral. Toate subiectele care au fost invocate de Comisia de la Veneția și-au găsit o anumită soluție, într-un fel sau altul, în proiectul de lege”.

Opoziția extraparlamentară va încerca să împiedice votarea sistemul mixt și a chemat oamenii la proteste. „Ei se grăbesc să finalizeze mâine această treabă murdară și să ne pună în fața faptului împlinit”, a spus Dumitru Ciubașenco, vicepreședinte Partidul Nostru.

„Îi îndemn pe toți cei care țin la procesul democratic din RM, care nu vor ca componența viitorului Parlament să fie decisă de Dodon și Plahotniuc, să vină mâine în fața Parlamentului”, a menționat Maia Sandu, președinte PAS.

„Să respectăm legislația în așa fel încât Parlamentul să-și poată desfășura activitatea în zilele următoare”, susține Andrian Candu.

Protestul ar urma sa aibă loc în fața Parlamentului, spune opoziția. Cu toate acestea, astăzi acolo a fost instalată deja o scenă și un gard pentru un miting organizat mâine de asociația Credința Patrie.

Anterior, în avizul său, Comisia de la Veneția a subliniat că deși modificarea sistemului electoral este un drept suveran al statului, această schimbare nu este recomandată în actualul context politic. Experții europeni mai menționau că mixtul ar putea conduce la influențarea deputaților de către mediul de afaceri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram