/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

BAC 2017. A fost stabilită cauza pentru care itemii la fizică au fost greșiți. Testele vor fi reevaluate

missing
20 iulie 2017, ora 14:21

Potrivit viceministrei, acești itemi au fost denaturați, ceea ce a condus la depunctarea elevilor: „Cauza este preluarea unor exerciții din surse în limba rusă și traducerea mot-a-mot în română, de unde au venit și unele inexactități. Matricea de specificații la fizică nu corespunde curriculei la fizică, iar itemii nu au fost selectați proporțional domeniilor de conținut și domeniilor cognitive. Faptul că răspunsurile unor elevi au coincis cu răspunsurile din baremul de notare, ne obligă să ne documentăm suplimentar pentru a elucida corect problema”.

Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare a prezentat anterior două avize în care, aprecierea itemilor 7,8 și 9 este pozitivă. Astfel, a fost solicitat ca două persoane notorii în domeniu să examineze încă o dată testul al fizică. Testul a fost evaluat de către directorul Institutului de Fizică Aplicată din cadrul Academiei de Științe a Educației, doctor habilitat și de către vice președintele Academiei de Științe, academician și fizician. Concluziile celor doi sunt următoarele:

Itemul 7  – „Din datele indicate în acest item se poate de calculat valoarea forței de tensiune, dar nu și valoarea tensiunii mecanice. Confuzia este de natură terminologică. De menționat că în varianta rusă, această neclaritate lipsește, fapt ce sugerează că e vorba de o traducere nereușită”.

Itemul 9 „Formularea problemei în cauză este nereușită, abordată simplist, cu insuficiență de date, iar ca rezultat s-au creat incertitudini”.

Itemul 8„Formularea problemei este incompletă, cu insuficiență de date. Datele indicate permit estimarea forței medii de rezistență în condițiile neglijării variației energiei potențiale a pilonului și pierderilor de energie în ciocnire, dar aceste condiții nu au fost stipulate”.

Lilia Pogolșa a menționat că urmează ca în cadrul Ministerului Educației să se ia o decizie despre ce se va întâmpla în continuare cu aceste teste care nu au fost evaluate corect, astfel încât s-ar putea ca testele să fie reevaluarea, însă doar la itemii menționați mai sus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram