Protestele din fața Parlamentului nu i-au împiedicat pe deputați să voteze, în lectură finală, schimbarea sistemului de vot, inițiativa care a ținut în suspans luni întregi societatea. 74 de deputați au fost de acord cu trecerea la votul mixt, iar procedura de aprobare a durat doar 4 minute. Comuniștii, liberal-democrații și liberalii au părăsit sala în semn de protest. La câteva ore, Igor Dodon a și promulgat legea.

Procedura de vot le-a luat deputaților în jur de 4 minute. Pentru modificarea sistemului de vot din proporțional în mixt au votat 74 de deputați democrați, socialiști și din partidul popular european. În semn de protest, fracțiunile PLDM, PL și PCRM au părăsit sala până ca proiectul de lege sa fie supus votului.

„Fracțiunea PCRM nu dorește să asiste la uzurparea puterii în stat și în continuarea capturării RM”, a menționat Inna Șupac, președinte al fracțiunii PCRM.

Cele trei fracțiuni au precizat că prin votul de astăzi, partidele aflate la guvernare au ignorat recomandările experților Comisiei de la Veneția, iar acest lucru va avea efecte negative asupra relațiilor cu Uniunea Europeană.

„Luând în considerare poziția Comisiei de la Veneția, structurilor europene, prin acțiunea de astăzi s-a scuipat de fapt în părerea acestora”, a spus Roman Boțan, deputat PL.

„Să vedem care acum va fi poziția structurilor europene și dacă într-adevăr Parlamentul European va deschide acea primă tranșă cu privire la cele 100 mln de euro”, a mai adăugat Inna Șupac.

„Va fi afectată și dezvoltarea Republicii Moldova, va fi politizată și mai mult societatea și vom avea și mai multe semnale de un stat autoritar și nu de o democrație”, a susținut Vadim Pistrinciuc, vicepreședinte al fracțiunii PLDM.

Democrații și socialiștii îi contrazic. „Ceea ce nu au reușit alții, am reușit noi. Începând de astăzi noi intrăm într-o nouă etapă în dezvoltarea RM, printr-o nouă clasă politică, transformată, mult mai calitativă și integră”, a declarat Candu.

„Primul angajament al PSRM a fost oprirea sistemului uninominal. Pentru noi era principial ca noi să nu permitem această reformă”, a comentat Vlad Bătrâncea, deputat PSRM.

În timp record, la patru ore de la votarea în Parlament, Igor Dodon a anunțat că a promulgat deja noua lege. Astfel, sistemul electoral mixt presupune alegerea a 50 de deputați în baza listelor de partid, iar alți 51 ar urma să fie aleși direct de către cetățeni. Anterior, Comisia de la Veneția nu a recomandat această modificare, menționând că viitorii aleși ai poporului ar putea fi influențați de mediul de afaceri și a venit cu un șir de amendamente.