Modificarea sistemului electoral în actualul context politic trezește îngrijorări serioase cu privire la democrație. Este comentariul Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini. Oficialul mai spune că votul de ieri al Parlamentului contravine recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția.

„UE a subliniat în mod repetat necesitatea de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor Republicii Moldova în baza Acordului de Asociere și ca membru al Consiliului Europei”, menționează Frederica Mogherini.

Reacția oficialului european vine după ce ieri Parlamentul a votat în doar patru minute trecerea de la sistemul de vot proporțional la cel mixt, proiect susținut de 74 de deputați. Documentul a fost votat deși clădirea era înconjurată de protestatari, iar cele trei fracțiuni parlamentare, PLDM, PL și PCRM, au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

La scurt timp, proiectul de lege a fost și promulgat de președintele Igor Dodon, iar azi legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!