Proteste de amploare la Varșovia. Zeci de mii de polonezi au protestat, aseară, față de o nouă lege care îi permite Parlamentului să numească judecători în Curtea Supremă. Legea a fost adoptată în pofida avertismentelor primite de la UE cu privire la încălcarea democrației statului de drept.

Polonezii au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva noului proiect de lege care oferă deputaților dreptul de a numi membrii unei comisiei care, la rândul ei, numește judecătorii Curții Supreme. Oamenii au mai cerut președintelui Poloniei să nu promulge legea. Aceștia au scandat lozinci împotriva parlamentului și au aprins mai multe lumânări în semn de revoltă.

Conform primăriei din Varșovia, aproximativ 50.000 de oameni au ieșit în stradă, în timp ce poliția a estimat mulțimea la 14.000. Alte zeci de mii de persoane au protestat în alte orașe poloneze dând de înțeles că nu doresc ieșirea din UE în urma reformelor aplicate în justiție.

Proiectul legislativ a fost aprobat recent de către parlamentarii conservatori. Documentul le va da puterea să-i aleagă direct pe membrii Consiliului Judiciar Național. Aceștia au misiunea de a nominaliza judecătorii din toate instanțele, inclusiv pe membrii Curții Supreme, care validează la rândul lor rezultatele alegerilor electorale din Polonia.

Oponenții proiectului de lege susțin că acesta va slăbi și mai mult independența sistemului judiciar. Guvernul afirmă că schimbările sunt necesare pentru ca tribunalele să poată fi trase la răspundere și pentru ca instituțiile statului să funcționeze în folosul tuturor polonezilor.