Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va participa la acţiunile organizate la Tiraspol cu ocazia aniversării a 25-a a misiunii de pacificare. Într-un interviu oferit pentru postul rusesc de televiziune Rossia 24, şeful statului a declarat că va oferi distincţii de stat pacificatorilor ruşi „în semn de înaltă apreciere pentru misiunea acestora în regiune”, transmite IPN.

„Pentru prima data preconizez, săptămâna viitoare, să particip la acţiunile comune din Transnistria. Acest lucru nu a mai avut loc anterior niciodată. Niciun preşedinte nu a mai mers în Transnistria cu această ocazie. Ba mai mult, intenţionez săptămâna viitoare să decorez militarii moldoveni şi transnistreni, le-am propus acest lucru dacă vor accepta şi pacificatorii ruşi, cu distincţii de stat ale Republici Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Despre relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului, Igor Dodon a spus că nu mai există agresiunea de acum 25 de ani, oamenii comunică mult între ei. „Am multe cunoştinţe şi rude în Transnistria, şi avem foarte multe lucruri în comun”, a adăugat şeful statului, subliniind că îşi doreşte ca „frontiera” la Nistru să dispară cât mai curând.

Întrebat despre posibilitatea închiderii punctelor comune de control la frontiera cu Ucraina, dacă se va demonstra că acestea aduc pierderi economice regiunii, Dodon a spus că va pleda pentru închiderea acestora.