Elevii din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și patru mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională la Matematică. Concursul s-a desfășurat în perioada 16-23 iulie 2017 la Rio de Janeiro, Brazilia.

Medalia de argint i-a revenit elevului Rudi Alexandru, clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău, în timp ce mențiuni de onoare au obținut elevii: Paraschiv Daniel-Nicolae, Ciumeico Alic, Lopotenco Alexandru și Cojocaru Gabriel.

Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de șase elevi și doi profesori:

– Baltag Valeriu, doctor în știinţe fizico-matematice, cercetător știinţific superior, Institutul de Matematică şi Informatică al Academiei de Știinţe a Moldovei, conducătorul echipei;
– Guțu Valeriu, conferențiar universitar, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei;
– Cojocaru Gabriel, elev în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești;
– Lopotenco Alexandru, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești;
– Șarpe Tudor, elev în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești;
– Paraschiv Daniel-Nicolae, elev în clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești;
– Ciumeico Alic, elev în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești;
– Rudi Alexandru, elev în clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești;

La olimpiadă au participat 614 elevi din 112 țări ale lumii.

Revenind astăzi în țară, Alexandru Rudi a menționat că a fost o competiție mai grea decât de obicei, dar problemele l-au avantajat și, deși concurența a fost foarte mare, a reușit să obțină un punctaj bun (la doar un punct distanță de medalia de aur).

Totodată, informăm că Republica Moldova a mai obținut cinci medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică, care a fost organizată în perioada 2-7 mai 2017, orașul Ohrid, Republica Macedonia. Au obţinut medalia de bronz elevii Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești: Lopotenco Alexandru, Ciumeico Alic, Rudi Alexandru, Șarpe Tudor și Cojocaru Gabriel.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!