Un deputat și mai mulți artiști din Federația Rusă au primit refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit unor surse „aceștia nu au întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, nejustificand scopul vizitei”.

Deputatul rus care nu a fost lăsat este Pavel Şperov, din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de Vladimir Jirinovski. Printre interpreții care au făcut cale întoarsă se numără Dmitri Dunaev, Liaisan Mingazova, Lidia Muzaleva, Irina Maslova. Aceștia urmau să ajungă la Tiraspol, unde în acest weekend va fi celebrată 25 de ani de la operațiunea de pacificare de pe Nistru. La eveniment urmează să fie prezente și Președintle țării Igor Dodon, împreună cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și vicepremierul rus Dimitri Rogozin.

Rușii susțin că au sosit într-o misiune de caritate în regiunea transnistriană, iar când au ieșit din avion au fost escortați cu o mașină și duși la serviciul de securitate al Aeroportului Chișinău. „Am vrut să cântăm pentru oameni, dar nu am fost lăsați. De ce Rusia îi primește cu căldură pe artiștii din Moldova?”, au scris interpreții ruși pe Facebook.

Președintele țării a venit și el cu o reacție. Aceasta de declarat că condamnă cu fermitate reținerea nejustificată a cetățenilor ruși în aeroportul din Chișinău. „Consider că aceste acțiuni sunt o altă provocare care vizează perturbarea eforturile de restabilire relațiilor moldo-ruse, care continuă să se dezvolte cu succes. Cu sinceritate cer scuze tuturor oaspeților țării noastre”, scris Dodon pe Facebook.

Între timp, Dmitrii Rogozin a cerut Ambasadei Federației Ruse să intervină în cazul artiștilor ruși opriți la Aeroport. Detalii AICI.