/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Curtea Constituțională a decis! Referendumului lui Dodon nu va avea loc

missing
27 iulie 2017, ora 11:52

Potrivit Curții Constituționale, întrebările din cadrul referendumului depășesc competențele președintelui și nu pot fi supuse unui referendum consultativ. Mai mult decât atât, acestea vizează domenii total distincte.

Cu privire la abrogarea legii miliardului, Curtea a menționat că dreptul constituțional al președintelui nu îi oferă competență în materie de legiferare, astfel încât această întrebare nu poate fi supusă referendumului. Mai mult decât atât, instanța s-a pronunțat deja pe marginea acestui subiect, iar actele Curții sunt definitive și obligatorii.

În ceea ce privește acordarea drepturilor suplimentare pentru președinte de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate, Curtea susține că orice aspect ce ține de modificarea Constituției, președintele nu dispune de drepturi de modificare. Curtea subliniază că acest aspect nu poate fi supus unui referendum consultativ, or acest lucru i-ar acorda președintelui posibilitatea de a modifica Constituția.

Despre dizolvarea parlamentului, potrivit jurisprudenței, Curtea a reiterat că dreptul președintelui trebuie înțeles ca un mecanism de echilibru și nu unul care ar dezechilibra puterile în stat. Anterior, Comisia de la Veneția a împărtășit aceiași părere, subliniind că acest drept nu va asigura echilibrul într-un regim parlamentar.

Despre introducerea istoriei Moldovei în programul școlar, Curtea a menționat: „Această problemă este de competența mediului academic și nu al mediului politic. Acest lucru urmează a fi tratat de experți și savanți. Curtea subliniază că materia științei nu poate fi politizată și supusă votului politic sau popular”.

În concluzie, cele patru întrebări vizează patru domenii distincte și nu se corelează. Potrivit Curții, în cadrul unui referendum poate fi adresată o singură întrebare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram