Deși a anunțat anterior ca intenționează să decoreze cu distincții de stat militarii ruși, aflați în stânga Nistrului, președintele a schimbat macazul. Igor Dodon a dat vina pe presă, ca ar fi înțeles greșit declarațiile sale făcute într-un interviu și a declarat că va decora doar pacificatorii din Comisia Unificată de Control.

„Intenționez să decorez militarii moldoveni și transnistreni cu distincții de stat. Le-am propus acest lucru și pacificatorilor ruși”, a declarat Igor Dodon.

Ieri, în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii pe care a organizat-o la Condrița, acesta a ținut să precizeze „că nu e vorba de militarii care nu știu ce fac acolo, ci de cei care au fost în Comisia Unificată de Control, care include moldoveni, ruși, ucraineni, OSCE”.

Recent, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care cere retragerea trupelor militare rusești din stânga Nistrului. Autoritățile de la Chișinău au solicitat și anterior același lucru, însă Moscova nu și-a respectat angajamentele. Rusia și-a staționat în regiune așa-zisele forțe de menținere a păcii încă în anii `90.