Domnica Manole consideră că președintele Igor Dodon a încălcat legea din moment ce a semnat decretul privind eliberarea sa din funcție, care deja a fost publicată în Monitorul Oficial.

„La baza decretului stă hotărârea CSM, pe care o apreciez ca o hotărâre abuzivă și ilegală. E un act de justiție selectivă față de judecătorul Domnica Manole. CSM a încălcat grav legea și a sfidat-o, fiindcă nu deține competența de a elibera un judecător din funcție. CSM are dreptul de a propune președintelui eliberarea din funcție a judecătorilor doar în baza hotărârii Colegiului Disciplinar. Cât privește decretul emis de președinte, eu regret foarte mult că nu a respectat Constituția țării. Președintele e garantul respectării legislației, iar în situația respectivă nu a respectat buchia legii”, a menționat Domnica Manole pentru TV8.

Magistrata susține că l-a informat pe președinte că a contestat hotărârea CSM la Curtea Superioară de Justiție, ședința urmând să aibă loc pe 4 august: „Președintele avea obligația să nu emită decretul până când nu va fi o hotărâre irevocabilă a CSJ. De cine îmi sunt încălcate drepturile? De garantul respectării legilor în Republica Moldova. E grav ce se întâmplă. E grav că acest decret a fost emis astăzi, când cauza se află pe rolul CSJ”.

Domnica Manole susține că aceste acțiuni sunt concertate atât la nivel de CSM, SIS, președinție și că organele statului vor să o demită cu orice preț.

În septembrie urmează să aibă loc alegeri în CSM, iar magistrata menționează că se face tot posibilul pentru ca ea să fie eliminată din sistem și să nu poată candida.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție. Atunci magistrata a apreciat această decizie ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale.