/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cum au reacționat autoritățile din Rusia la decizia României față de vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin

29 iulie 2017, ora 09:39

“Ministerul de Externe a adresat un protest ferm însărcinatului cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, în legătură cu decizia autorităților României de a interzice survolarea spațiului aerian al țării lor de către un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus”, care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chișinău, menționează diplomația rusă.

“A fost subliniat faptul că a fost pusă în pericol securitatea a peste 160 de pasageri, care se aflau la bordul avionului”, se mai spune în declarația Ministerului de Externe rus. “Ei nu au reușit să ajungă la timp la destinație”, conform aceluiași text.

Potrivit MAE rus, Moscova consideră acest incident drept o “provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale”. “Am invitat autoritățile române să efectueze o investigație minuțioasă a celor întâmplate și să ofere părții ruse o explicație”, a adăugat diplomația rusă.

Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chișinău și apoi în Transnistria a eșuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionul de linie să traverseze spațiul său aerian, notează agenția de presă citată.

Potrivit companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chișinău i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o “persoană de pe lista cu sancțiuni” a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană.

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreședintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat “Aeroflot” din capitala belarusă.

În spatele refuzului României de a permite survolul avionului S7, ce zbura spre Chișinău, se află Occidentul, a declarat vineri seara vicepremierul rus Dmitri Rogozin, într-o reacție citată de TASS.

Rusia califică refuzul autorităților române de a nu permite survolul avionului în care se afla vicepremierul Dmitri Rogozin drept un gest antirusesc grosier, la limita huliganismului internațional, a reacționat și ministrul de externe adjunct rus, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.

Dmitri Rogozin era așteptat la Chișinău de președintele Igor Dodon, împreună cu care urma să participe la o ceremonie organizată la Tighina, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii în Transnistria, în 1992.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram