/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Ignoranța ucide! Paramedicii de la SMURD au oferit lecții de viață pe plajă

18 august 2017, ora 15:58

Potrivit salvatorilor, 25 la sută din totalul tragediilor produse pe apă au la bază neglijarea regulilor elementare de securitate. „Pradă înecurilor cad oamenii care consumă băuturi alcoolice sau care merg în locuri neautorizate. De multe ori se întâmplă că persoanele sunt salvate din apă, dar necunoscând corect cum pot fi acordate primele manevre de resuscitarea, aceasta practic decedează până la serviciul de urgență”, a explicat Liliana Pușcașu, ofițerul de presă SPCSE.

Astăzi, o echipa de salvare SMURD a mers din nou pe o plajă din capitală ca să instruiască oamenii. Până la venirea salvatorilor, am încercat să aflăm de la cei prezenți cât sunt de informați. Unii nu cunosc nici măcar numerele de telefon a serviciilor de urgență.

„Dacă sincer nu știu, nici nu m-am gândit la asta”;
„Pentru astfel de situații sunt stațiile de salvare. Dar în locurile unde nu sunt salvatori ? Atunci nu știu”;
„La noi și oamenii vin la plajă în stare de ebrietate. Beau, apoi intră în apă. Au intrat în apă 5, au ieșit 4. Fiind beți ei pot nici să nu observe”.

Pentru a preveni astfel de situații, paramedicii au demonstrat care sunt manevrele de resuscitare. Sunt patru minute „de aur” în care o persoană care se îneacă poate fi salvată. În acest interval victima trebuie scoasă din apă și resuscitată. Mai întâi, îi verificăm căile respiratori, apoi începem masajul inimii si respirația artificală. „Facem 30 de compresiuni toracice asupra inimii și două ventilații artificiale. Se pansează nasul, și se face. Aceste proceduri se repetă până persoana își revine”, explică paramedicul SMURD.

Oamenii sunt îndemnați, în cazuri de urgență, să apeleze 903. De la începutul acestui an, în lacurile și râurile din țară, s-au înecat 78 de oameni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram