/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Au mers la pescuit, iar acum sunt în stare gravă. Doi bărbați din capitală s-au infectat cu leptospiroză

missing
19 august 2017, ora 07:43

Ambii sunt internați la Spitalul Clinic Republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Potrivit specialiştilor, infecţia poate fi fatală în cazul netratării la timp.

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută, provocată de leptospire și care se manifestă prin febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, mai ales în gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, a sistemului nervos şi cardiovascular.

Sursa de infecţie o constituie şobolanii, șoarecii şi alte rozătoare, dar și animalele domestic: bovinele, porcinele, caninele, câinii. Leptospirele se elimină prin urina acestora, infectând bazinele de apă, solul şi produsele alimentare. Oamenii se pot infecta în timpul scăldatului, pescuitului în lacuri poluate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede. Grupurile de risc profesionale sunt persoanele care contactează cu animalele (veterinarii, zootehnicii, muncitorii din abatoare, industria lactatelor), pescarii, lucrătorii sistemelor de canalizare.

Transmiterea leptospirozei are loc prin contactul direct al omului cu urina animalelor infectate sau cu mediul contaminat cu dejecțiile animalelor (apă, sol), dar se transmite și prin consumul produselor alimentare sau prin apa contaminată. Microbul pătrunde în organism prin piele (fisuri, răni), prin mucoasele orale, nazale sau oculare. Ajunşi în organism, microbii pătrund în sânge, unde se înmulţesc şi apoi sunt transmiși în diverse organe – rinichi, ficat, inimă etc.

Perioada de incubaţie este de la două până la 20 de zile. Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee severă, dureri musculare, articulare, abdominale, insomnie şi slăbiciune generală. Apar tulburări hemoragice sub formă de erupții cutanate, hemoragii nazale, gastrointestinale. Dacă în asemenea cazuri bolnavul nu se adresează medicului, pot apărea complicaţii ca meningita, hepatita, iridociclita, miocardita, pneumonia, insuficiența renală, iar uneori poate surveni decesul.

Boala evoluează în forme uşoare sau grave cu o durată de 3 – 4 săptămâni, convalescenţa este de lungă durată şi se manifestă printr-o astenie pronunţată. Tratamentul se efectuează doar în conditii spitaliceşti obligatorii. Cu cât spitalizarea este mai precoce, cu atât rezultatele tratamentului sunt mai încurajatoare.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, Centrul de Sănătate Publică mun. Chișinău recomandă:

– evitarea scăldatului în bazinele acvatice negestionate;

– evitarea contactului îndelungat cu apa;

– limitarea expunerii la dejecțiile de origine animală;

– respectarea normelor de igienă – spălatul pe mâini cu săpun, efectuarea dușului după scăldatul în lacuri sau piscine, consumul de apă numai din surse sigure (de preferință – îmbuteliată sau în urma fierberii), păstrarea alimentelor în condiții salubre;

– eradicarea rozătoarelor din arealul uman prin efectuarea deratizării;

– evitarea automedicaţiei în situaţia apariţiei unor simptome de boală diareică sau viroze.

De menționat că, în ultimii ani, în municipiu, nu au fost înregistrate cazuri de leptospiroză.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram