/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ În goană după like-uri, copiii postează imagini indecente pe net, care ulterior ajung pe site-uri pornografice

22 august 2017, ora 19:39

Cei de la Inspectoratul General de Poliție au preluat filmulețul de la partenerii din comunitatea europeană. A fost ales un mesaj în formă de joc cu participarea animalelor, astfel încât mesajul să fie atractiv și accesibil copiilor.

Anul acesta, au fost depistate deja 11 cazuri în care sunt implicați minori, cu vârstele cuprinse între 7 și 11 ani, care și-au postat poze sau filmulețe în care apar dezgoliți, cu zonele intime la vedere.

Pe fiecare caz în parte s-au deplasat ofițerii de investigații cu implicarea specialiștilor în domenii, pedagogi și psihologi. S-au purtat discuții individuale cu copii și tutorii”, explică Șeful Secției Protecția Copilului, Alexandru Putere.

Minorii vizați în investigații au acționat intenționat, dorind să se promoveze pe rețelele de socializare, să adune cât mai mulți vizitatori, prieteni și aprecieri în lumea virtuală. Numai că aceștia nu s-au gândit la urmări și la riscurile la care se supun. Iată părerea oamenilor din stradă vizavi de această problemă:

„Este „parent control”, astfel controlezi telefonul sau planșeta copilului, să vezi cu ce se ocupă el”.

„Părinții trebuie să comunice cât mai mult. Nu trebuie internetul și de mici să le dea telefoanele în mână”.

„Atunci când tinerii postează poze cu caracter indecent cred că soluția este educația. Nu cred că este atât de eficient ca părinții să îi monitorizeze non-stop și să vadă mereu ce fac, au și eu o anumită barieră peste care să nu treacă părinții”.

Numărul cazurilor de hărțuire, șantaj, abuz sexual și exploatare sexuală a copiilor prin intermediul „lumii virtuale” este în continuă creștere. Iată de ce autoritățile au considerat importantă această campanie – pentru ca adolescenții să fie instruiți corect în privința pericolelor din mediul online.

„Grupul în care un adolescent vrea să intre întotdeauna va încerca să provoace, și va încerca să provoace cu sarcini care ia în râs sau la mișto și dacă acest copil nu are prieteni adevărați, se simte singur, respins este vulnerabil, el nici nu va trece prin filtrul analizei lui că e ok să fac asta sau nu. El nu are gândire critică. Părintele trebuie să știe ce face copilul pe internet dar să nu aibă acces la parole, să roage copilul să fie în preajma lui atunci când acesta accesează conturile și din când în când să se uite”, susține psihologul Irina Novac.

Experții atenționează că acțiunile de hărțuire sexuală a minorilor, inclusiv online, pot produce disfuncții vizibile asupra dezvoltării emoționale, spirituale, intelectuale și sexuale a copiilor, influențând negativ interesul social.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram