/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Statul închide, privatul deschide. La Chișinău a fost inaugurat un liceu de lux. Un an de școlarizare costă 4.000 de euro

missing
22 august 2017, ora 20:06

Doar în acest an, în municipiul Chișinău vor fi închise încă 8 școli, numărul acestora ajungând la aproape 200 în întreaga țară. Instituțiile pun lacăt la ușă pentru că statul se plânge că nu are bani să le întrețină. Pe de altă parte, ministrul Educației promovează studiile private, afișându-se la deschiderea unei școli de lux din capitală.

„Noi mai avem experiența școlilor private demult deja existente în R Moldova, care oferă alte condiții decât în școlile de la sate. 3.41 Deși și în școlile de la sate avem un număr destul de impunător de școli care arată și sunt dotate foarte bine”, a spus Monica Babuc, Ministra Educației, Culturii și Cercetării.

Costul unui an de studii aici este de aproape 4 mii de euro, în timp ce în Moldova nu costă atâta nici studiile superioare. Cam tot atât dau anual străinii care vin să învețe, de exemplu, la Universitatea de Medicină. Administrația refuză să spună ce venit anual va avea instituția și ce salarii vor primi cei peste 30 de profesori autohtoni de aici.

„Dumneavoastră înțelegeți că noi am construit școala aceasta pentru elevi, deja fiecare elev consideră dacă alternativa aceasta este atrăgătoare pentru el”, a declarat Inga Chiosa, directoarea-adjunct a școlii internaționale.

Andrei Ureche este chirurg într-un spital privat. El spune că a ales o școală scumpă pentru fiul său, deoarece aceasta îi va oferi mai multe oportunități în viitor, iar pentru asta este gata să strângă cureaua.

„Într-adevăr, e scump, dar cat se poate de investit în imobile, automobile. Cu cunoștințele internaționale. Avem nevoie de tineri talentați. Poate la anul ne vom odihni la părinți, nu ne vom duce în Turcia”, a menționat Andrei Ureche.

„Sunt foarte recunoscator parintilor mei, ei muncesc atat de mult pentru mine, ei au salariu mare. Eu as putea mai bine sa invat engleza in aceasta scoala”, a menționat elevul.

Se dau peste cap pentru odraslele lor și alți părinți care și-au înscris copiii la această școală.

„O educație bună costă mulți bani și cel mai des ea nu este gratuită, dacă nu trăiți într-o țară super dezvoltată”.

„Nu investim în mașini, nu investim în călătorii, investim în viitorul copiilor, asta este important. Nu sunt om de afaceri, îmi câștig salariul, sunt de mulți ani în câmpul muncii”.

Și dacă în aceasta școală s-au făcut investiții de milioane de euro, într-o școală obișnuită, statul abia de face reparații cosmetice, iar mobilierul este vechi de zeci ani.

Într-o clasă obișnuită, mobilierul nu a fost schimbat de ani buni, aici mesele și scaunele sunt vopsite cu câteva straturi, unora le lipsește chiar și speteaza, iar pe tabla se scrie cu cretă.

Invidioși pe cei cu buzunarul mare sunt copiii ai căror părinți nu-și pot permite un asemenea lux sau cei de la țară – acolo unde școala în care făceau carte ar putea fi închisă anul acesta.

„Dacă vor decide să ne închidă școala, vom lupta ca să nu facă acest lucru. Dacă vor face asta, îi vom transfera în oraș, numai că va fi problematic să se deplaseze”.

„Nu trebuie de închis nici o școală. Nu contează de care școli o să fie – ori de limbă rusă, ori română. Trebuie să fie școală. Acesta e viitorul nostru”.

„Întrebați dacă ar dori ca copiii lor să învețe într-o asemenea școală, părinții s-au arătat deranjați de taxele prea mari”.

„4000 de euro sunt 80.000 de lei, leafa media este 3000 de lei. De unde așa bani?- Credeți ca este mult? Păi și normal că e mult, cat trebuie sa faci pe lună ca să întreții familia”.

„În dependență, dacă profesorii sunt buni și condițiile foarte bune, poate e posibil, dar e cam scump”.

Școala privată, inaugurată astăzi, a fost construită în mai puțin de un an și va oferi ore cu predare în limba română și engleză, iar studiile vor fi recunoscute la nivel internațional. Pe pagina oficială a instituției nu există informații despre proprietarii acesteia, conducerea școlii declarând pentru TV8 că este vorba despre moldoveanca Natalia Cecetova și cetățeanul turc, Sinan Bora. Potrivit presei, aceștia ar deține instituții medicale, benzinării, centre comerciale și hoteluri de lux în Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram