/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Guvernul Moldovei cere ajutor. Chișinăul se plânge la ONU pe trupele ruse din regiunea transnistriană

missing
23 august 2017, ora 18:06

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, a cerut, prin scrisoare oficială, ca subiectul retragerii trupelor străine de pe teritoriul țării noastre să fie discutat separat. El a citat o declarație a OSCE, adoptată încă în 1999, prin care Rusia s-a angajat să-și retragă militarii din stânga Nistrului până în 2002.

„De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificare, Federația Rusă ne intimidează, ținând ilegal pe teritoriul țării noastre trupe, muniții și armament. […] Vom continua să facem totul pentru reintegrarea teritoriului”, a scris speakerul Andrian Candu pe pagina sa de facebook.

La sfârșitul lunii iulie, deputații moldoveni au adoptat o Declarație prin care au cerut retragerea trupelor și munițiilor rusești din stânga Nistrului. Moldova a solicitat și anterior același lucru, dar Moscova a ignorat solicitarea autorităților de la Chișinău.

Republica Moldova a solicitat, inclusiv de la tribuna ONU, înlocuirea actualei misiuni rusești de pacificare din stânga Nistrului cu una civilă sub mandat OSCE. Curtea Constituțională de asemenea a menționat într-o hotărâre că staționarea trupelor rusești pe teritoriul țării noastre contravine Legii Supreme. De partea cealaltă, Tiraspolul și Moscova spun că datorită misiunii rusești de pacificare, la Nistru e pace, calificând demersurile Chișinăului ca fiid „provocări”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram