/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac sângeros pe malul mării din Odesa, vizită regală la Kiev și regretul șefului NATO

/VIDEO/ Nicolae Botgros se lansează în afaceri? Lăutarul ar urma să ridice două blocuri cu nouă etaje

missing
24 august 2017, ora 19:13

Nicolae Botgros ar fi semnat un parteneriat cu firma despre care se spune că ar fi controlată de liberalul Dârda. Deși nu a obținut încă o autorizație de construcție, locația deja a fost îngrădită, iar copacii defrișați. Dirijorul Orhestrei „Lăutarii” a primit, în noiembrie 2007, prin hotărârea Guvernului Tarlev, un teren de aproape 28 de ari pentru construcția unui centru socio-cultural. Pe acest teren, ar urma să fie înălțate, însă, două blocuri locative a câte 9 etaje și un centru de oficii cu 6 etaje.

„Terenul nostru urmează să aibă două blocuri cu regim S+P +7E cu un bloc socio-cultural D+P+4E. Pentru aceste blocuri avem preconizate locuri de parcare subterane”, susține arhitecta Ciocoi Aliona.

Arhitectul proiectului, Aliona Ciocoi, spune că acest teren, aflat în preajma Palatului Feroviarilor, este favorabil construcției. Ea a argumentat că proiectul a fost elaborat în conformitate cu planul de urbanism.

„Eu am faptul că a fost făcută o analiză și am ceea ce am. Am făcut extras din planul general”, a mai adăugat Ciocoi.

Reprezentantul companiei de construcții, Vladislav Dobroviceanu, prezent la dezbateri, a explicat că arborii au fost defrișați după intemperiile din aprilie 2017, în baza unui aviz al Agenției ecologice Chișinău. Declarația sa nu se leagă, însă, deoarece avizul la care face el referire a fost eliberat la 17 martie, adică înainte cu o lună de ninsorile din aprilie.

„Copacii existenți care au mai rămas după defrișare au fost sfâșiați ceea ce s-a demonstrat anterior că și ceilalți trebuiau defrișați”, a menționat Vladislav Dobroviceanu.

Aurelia Hâncu, director al Palatului Feroviarilor, se declară împotriva construcției acestor blocuri, dat fiind faptul că în Hotărârea de Guvern din 2007 se menționează expres ca terenul este destinat pentru construcția unui centru socio-cultural.

„De unde s-au luat adăugător încă doua blocuri la ceea ce este. 01.03 -01.18 Ea e îngustă, e carosabil pentru mașini, pe unde o să iasă oamenii aceștia”, a spus Aurelia Hâncu.

La evenimentul de la Pretură au fost invitați mai mulți locatari din zonă. Aceștia au venit să spună că susțin construcția blocurilor, dar, spre final, s-au cam răzgândit.

„Am vrut să vad și eu proiectul acesta. Așa și așa. Vedeți ca iaca spune că sunt bunchere”

„Acestea nu sunt niște compoziții arhitecturale așa cum par a fi la prima vedere. Sunt sisteme de aerisire, dar care au fost camuflate astfel încât nimeni să nu perceapă că aici sunt adăposturi antiaeriene”.

Activistul Victor Chironda menționează ca acele blocuri nu au ce cauta în spatele Palatului Feroviarilor, iar cei care au elaborat proiectul sunt niște incompetenți.

„Este vizibil chiar și unui nespecialist că blocurile locative nu au ce căuta in perimetrul scuarului Palatului Feroviarilor”, a declarat activistul Victor Chironda în cadrul ședinței.

Anterior, presa a scris că Nicolae Botgros ar fi încheiat un parteneriat cu o companie de construcții despre care se spune că ar fi controlată de liberalul Iurie Dârda. Contactat de TV8 pentru se expune asupra acestui subiect, Nicolae Botgros a răspuns inițial la telefon, ne-a rugat să revenim, după care nu ne-a mai răspuns.

SINCRON> TELEFONIC: NICOLAE BOTGROS, DIRIJOR ORCHESTRA „LĂUTARII”

„Sunați mai târziu, eu acum sunt un emisiune la televiziune„, ne-a spus la telefon Nicolae Botgros.

Încercarea jurnaliștilor de a identifica instituția care i-a repartizat lui Botgros anume acel teren nu s-a încununat de succes. Iurie Topală, directorul CFM, în subordinea căreia se află Palatul Feroviarilor, își declină responsabilitatea.

„Și asta se face la cadastru, sunt specialiști, ingineri, care vin si pun punctele, unde, care ei pun, dau pământ. Nu noi. Spun asa deja moldovenește, țărănește”, a menționat Topală.

Planul urbanistic ce vizează construcțiile buclucașe din preajma Palatului Feroviarilor încă nu a fost aprobat de autorități, subiectul urmând a fi dezbătut de Consiliul Municipal Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram