/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

De Ziua Independenței, cei din PAS îl declară pe Dodon trădător de țară. Vor depune o plângere la Procuratură

27 august 2017, ora 15:32

În zilele următoare, urmează ca cei din PAS să depună o plângere penală oficială la Procuratură pentru investigarea actelor de trădare de patrie comise de Dodon Igor în calitatea sa de Președinte.

„Astăzi sărbătorim Ziua Independenței Republicii Moldova. Independența înseamnă, în primul rând, libertatea de a-ți făuri propriul destin și responsabilitatea pentru acesta. Independența înseamnă când ai un vis pentru țara ta și ai dreptul și libertatea de a munci pentru realizarea lui. Independența mai înseamnă și demnitate, curaj, muncă onestă și bun-simț. Din păcate, astăzi țara noastră nu este independentă – nici de sărăcie, nici de corupție, nici de dictatură și frică, nici de suprimarea cuvântului și nici de interesele Kremlinului”, se menționează în declarație.

Potrivit celor din PAS, Republica Moldova se află în cea mai grea perioadă a existenței sale de la declararea Independenţei încoace. ”Niciodată în cei 26 de ani, de când Parlamentul a adoptat actul de Independenţă, cetăţenii ţării noastre nu au trăit mai prost, nu s-au simţit mai sărăciţi, nedreptăţiţi şi jefuiţi de cei care îi guvernează. În fiecare zi, sute de oameni îşi lasă casele părinteşti, îşi iau copiii şi fug de această guvernare nedreaptă. Ţara rămâne fără oameni, iar speranţele că lucrurile se pot îndrepta devin tot mai mici pe zi ce trece. Independența înseamnă altceva decât ce au făcut guvernanții din această țară. Din păcate, anume din cauza lor, astăzi vorbim despre independența Republicii Moldova nu cu bucurie și speranță, așa cum ar trebui, dar cu mâhnire”, se mai arată în mesajul celor de la PAS.

Membrii PAS îl declară pe Dodon Igor trădător de țarp, din următoarele motive:

• Cetăţeanul Dodon Igor se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un „vasal” al Preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova.
• Folosește finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shoruri, cât şi din Federaţia Rusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlarea mass-mediei, pentru concerte și alte evenimente care promovează imaginea PSRM și a Rusiei, pentru coruperea oamenilor, pentru finanțarea propagandei straine pe teritoriul Republicii Moldova, fapte care contravin categoric legislaţiei Republicii Moldova și interesului național.
• Promovează deschis soluţii neacceptate de cetăţenii Republicii Moldova împotriva interesului național pentru rezolvarea conflictului din raioanele din stânga Nistrului, prin promovarea anti-constituţională a federalizării şi „transnistrizării” Republicii Moldova; astfel, încalcă Constituţia, jurământul depus, legislaţia naţională și subminează statul Republica Moldova.
• Subminează, prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive, relațiile cu vecinii și partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept și de a avea o viață mai bună.
• Folosește resursele administrative în interes propriu și de partid.
• Promoveaza și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru convieţuirea cu fraţii găgăuzi. Dezbinarea țării pe orice criterii, etnice, de limbă, de religie, de cultură este făcută în interes propriu și aduce daune grave cetățenilor Republicii Moldova.
• A subminat direct capacitatea de apărare a Republicii Moldova, prin interzicerea participării armatei naţionale la exerciţii militare regionale, inclusiv pentru misiunile pacificatoare. Acest gest depăşeşte competențele constituţionale ale Preşedintelui și oferă indicii rezonabile că Preşedintele a acţionat împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova, ceea ce constituie un act de trădare de Patrie.
• În loc să asigure pacea și prosperitatea poporului său, incită deschis la război civil, prin declarații amenințătoare și discursuri agresive în adresa propriilor cetățeni.

La final cei din PAS, cer Procurorului General să inițieze o anchetă cu privire la acțiunile de subminare a statului de către Dodon Igor, iar Parlamentului să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracțiunea de Trădare de Patrie. În zilele următoare urmează ca membrii PAS să depună o plângere penală oficială pe numele acestuia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram